Salut

L'endemà del part, ja a casa

El Trueta promou les altes precoces entre les mares que han tingut un part sense complicacions

Prop del 18% dels parts que es van atendre el 2015 van ser naturals

Prop del 18% dels parts atesos el 2015 van ser naturals

Deixar l'hospital 24 hores després de donar a llum. Són les anomenades altes precoces (les altes es donen normalment 48 hores després del part) que s'han començat a promoure des de l'hospital Josep Trueta de Girona en l'últim any, de les quals s'han pogut beneficiar un 10% de gestants de l'àmbit territorial del Gironès i del Pla de l'Estany que han tingut un fill en aquest centre. Es poden acollir a les altes precoces les mares que han passat per un part normal, sense complicacions, i en què elles i els nadons estan en perfecte estat de salut. L'endemà de ser a casa, una llevadora fa una visita a domicili per fer un seguiment. “A l'hora de donar aquest tipus d'alta hospitalària es té molt en compte l'estat de salut del nen, i es valora especialment el pes, i, evidentment, la voluntat de la mare”, ha explicat la ginecòloga Sara Torrent, doctora adjunta del servei de ginecologia i obstetrícia de l'àmbit territorial del Gironès i Pla de l'Estany, que indica que hi ha mares que estan desitjant marxar a casa com més aviat millor, mentre que d'altres, sobretot les primerenques, prefereixen quedar-se al centre les 48 hores pertinents.

Durant el 2015, fins al 31 de novembre, el Trueta va atendre un total de 1.180 parts, en els quals van néixer 1.253 nadons (va haver-hi 54 bessons i quatre trigèmins). I, de tots els parts atesos en els mesos en qüestió, 208 (un 17,6%) van ser naturals, sense cap tipus d'anestèsia; 697 (59%), amb anestèsia, i 272 (23%), amb instruments. En la mateixa línia que l'hospital Santa Caterina de Salt, el Trueta promou també des de fa temps els parts naturals a pesar que aquests no són els majoritaris, perquè l'hospital de Girona és el centre de referència per als parts d'alt risc de tota la regió sanitària. Això no obstant, el Trueta disposa dels mateixos mitjans que l'hospital de Salt, però, a diferència d'aquest, no ofereix la possibilitat de parir a l'aigua (tot i disposar d'una banyera, que en el cas del Trueta es fa servir exclusivament per al període de dilatació). “Intentem que siguin parts com menys medicalitzats millor”, indica la doctora Torrent.

La direcció clínica de ginecologia i obstetrícia del Gironès i del Pla de l'Estany té per objectiu proporcionar una assistència sanitària de màxima qualitat a les pacients assignades: les embarassades de Girona, Sarrià de Ter, Celrà i Banyoles. Aquesta direcció clínica treballa per la integració dels nivells assistencials, la continuïtat i la transversalitat assistencial, és a dir, atendre a cada pacient en el nivell que correspon (atenció primària, atenció hospitalària i atenció sociosanitària) en funció de la complexitat del cas. Per a les gestants considerades de baix risc de la zona esmentada funciona, des de fa anys i amb molt bona acceptació de tothom, un circuit d'atenció integral format per professionals de l'atenció primària –les llevadores– i especialistes en ginecologia i obstetrícia. En aquest circuit, els controls de l'embaràs els fan les llevadores als centres d'atenció primària (CAP) i les dones només han d'anar fins al Trueta per fer-se les ecografies corresponents. I després de tenir el fill, el seguiment de la mare recau en les mans de les mateixes professionals que van fer el seguiment de l'embaràs. Tal com explica Carme Compte, llevadora i adjunta a la direcció clínica de ginecologia i obstetrícia del Gironès i el Pla de l'Estany, la idea és evitar els desplaçaments de les embarassades i garantir la continuïtat assistencial des de la gestació, passant pel part i incloent-hi també el postpart.

Donar a llum amb música de fons

Les mares de la zona del Gironès i del Pla de l'Estany que donen llum al Trueta tenen la possibilitat de fer-ho “a la carta” després de respondre les preguntes que consten en un document que porta per nom “pla de naixement”. En aquest document, la mare tria les seves preferències relacionades, per exemple, amb l'acompanyament durant el part, l'espai físic i els mètodes per alleugerir el dolor. Així, la mare pot escollir escoltar música durant el part, tenir un mirall per veure quan surt el nadó, que sigui el pare l'encarregat de tallar el cordó umbilical i donar el pit al nen a la sala de parts. També hi pot fer constar les preferències després del part i l'alletament. El pla de naixement té com a objectiu respectar al màxim el desig de la dona durant el part, però en el benentès que si apareixen complicacions s'apliquen criteris estricament mèdics. La llevadora dóna el pla a la gestant en les visites de control d'embaràs del segon trimestre. El dia del part, cal portar-lo imprès i grapat al carnet de l'embarassada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETat

Acampada al claustre de la UB per denunciar “el genocidi del poble palestí”

BARCELONA
infraestructures

Renfe planta al Govern a una reunió excusant-se en les eleccions

barcelona
Societat

Mor Pere Torrents, veí de Torrelles de Foix

URBANISME

El 80% dels edificis del Camp de Tarragona no han passat inspeccions

TARRAGONA

La prescripció d’activitat social en lloc de fàrmacs s'inicia al CAP Valldoreix

SANT CUGAT DEL VALLÈS
URBANISME

Amics de la Rambla es queixa de les mancances de manteniment

BARCELONA
comissió europea

Astrazeneca demana la CE que retiri la seva vacuna contra la Covid-19

barcelona
societat

Identifiquen una nova forma genètica de l’Alzheimer

barcelona
societat

Prop de 700 aportacions ciutadanes per al futur parc de Prades

MONTBLANC