Salut

Notable alt per a l'atenció especialitzada del Trueta

Els usuaris donen un 8,4 a les consultes externes de l'hospital de Girona

Pel servei ambulatori van passar-hi el 2014 un 5% més de pacients que al 2013

El Trueta té també l'índex més alt de fidelització

L'atenció especialitzada ambulatòria de l'hospital Josep Trueta de Girona ha estat puntuada pels usuaris amb un 8,41. Amb aquest notable alt, les consultes externes del Trueta han estat les més ben valorades d'entre totes les de Catalunya, segons els resultats del pla d'enquestes de satisfacció (Plaensa) 2014 del Servei Català de la Salut (CatSalut) sobre l'atenció especialitzada ambulatòria. Així mateix, el grau de fidelització també és el més elevat de Catalunya i se situa en un 94,9%. Això vol dir que de cada cent persones entrevistades, 95 van respondre que voldrien ser ateses novament al Trueta. En l'estudi, s'hi van incloure els 46 centres que fan atenció especialitzada a Catalunya, onze dels quals, entre ells el Trueta, estan gestionats per l'Institut Català de la Salut (ICS). Per sota del Trueta, hi ha l'hospital Verge de la Cinta de Tortosa, amb una nota global de 8,30 i un índex de fidelitat del 89,9%; l'hospital Germans Trias de Badalona, que és valorat amb una nota de 8,18 i un índex de fidelitat del 91%, i l'hospital de Bellvitge, valorat amb un 8 i un índex del 90%. Tots ells estan gestionats per l'ICS.

Als usuaris enquestats se'ls va preguntar sobre el grau de satisfacció amb el temps d'espera, condicions de les instal·lacions, qualitat de l'assistència sanitària, informació facilitada als pacients, el tracte dels professionals, coordinació entre els professionals de medicina de família i els altres especialistes i el seguiment del problema de salut. També incloïa una pregunta referent al grau de satisfacció global i una altra sobre fidelitat. L'enquesta es va fer a un total de 4.679 usuaris.

L'any 2014, per les consultes externes del Trueta van passar-hi un total de 230.887 pacients, un 5,12% més que el 2013, d'acord amb les dades de la memòria del 2014 sobre l'activitat de l'ICS a Girona.

Els equips d'atenció primària van fer, en el decurs de l'any passat, 3.957.080 visites de medicina de família, pediatria, infermeria, odontologia i treball social, amb un 2,9% més de consultes que el 2013. Els tipus de consultes que van registrar un increment més important percentual van ser els realitzats pels professionals dels equips d'atenció a la salut sexual i reproductiva (Assir) i els treballadors socials, amb un augment de pacients del 26,3% i del 21,5%, respectivament. Els equips Assir van atendre 50.914 persones i els treballadors socials, 32.320. Els odontòlegs van fer també un 3,6% més de visites que el 2013, amb un total de 105.597 pacients atesos.

Però en nombres absoluts cal destacar que els metges de família van atendre 1.844.784 pacients, un 3,3% més que el 2013, i els professionals d'infermeria van visitar 1.304.197 persones, un 2,9% més que l'any anterior. En canvi, l'increment en el nombre de consultes ateses pels pediatres va ser inferior, de només mig punt. Tot i això, van passar visita a 361.956 infants. Per contra, els professionals dels Pades, que atenen malalts crònics i persones grans a domicili, van fer un 10,4% menys de visites que el 2013.

L'atenció primària de l'ICS a Girona va tornar a obtenir els millors resultats a Catalunya, tant pel que fa a la resolució dels problemes de salut de la població atesa com a l'accessibilitat. A més, presenta una millora important en els indicadors de qualitat assistencial, qualitat de prescripció farmacèutica i qualitat diagnòstica.

LES XIFRES

94,9
és el percentatge
de fidelització aconseguit pel Trueta en l'enquesta als usuaris del Servei Català de la Salut.
4.708
operacions
programades es van fer en el decurs del 2014. Se'n van fer un 7% més que al 2013.
2,91
és el percentatge
d'increment del nombre d'urgències ateses al Trueta l'any passat. Es va atendre 66.241 casos.

Més de 800.000 assegurats

La gerència territorial de l'ICS a Girona gestiona 27 equips d'atenció primària i l'hospital Josep Trueta, que és el centre hospitalari de referència a la regió. El Trueta té la responsabilitat d'oferir assistència especialitzada a la comunitat, una població aproximada de 839.960 persones, segons dades del registre del centre d'assegurats del CatSalut de gener del 2014. A més, és l'hospital de referència per a set àrees bàsiques de salut: Banyoles, Celrà, Sarrià de Ter i les quatre de la ciutat de Girona (Santa Clara, Can Gibert del Pla, Montilivi-Vila-roja i Taialà). L'ICS a Girona està format per un equip de més de 3.200 professionals. Pel que fa a equipaments, disposa d'un hospital de 364 llits, 11 sales d'operacions, 107 gabinets de consultes externes, 34 centres d'atenció primària i 115 consultoris locals distribuïts per tot el territori. Amb 26 equips d'atenció primària i l'equip d'atenció primària penitenciari Puig de les Basses, l'ICS és la principal empresa proveïdora de serveis sanitaris a la demarcació.

Un 7% més d'operacions i menys dies d'ingrés

N.A

L'hospital Trueta va fer, l'any passat, un total de 10.215 intervencions quirúrgiques majors, de les quals 4.708 van ser intervencions programades, una xifra que suposa un increment del 7% respecte a l'any anterior. L'estada mitjana d'hospitalització es va situar en 6,7 dies, un 2,58% menys que el 2013. Dintre de l'activitat quirúrgica, cal destacar que el Trueta va fer un 5,8% més d'operacions dels catorze procediments garantits, una activitat que va permetre reduir la llista d'espera un 23,54%. D'aquesta manera, es va aconseguir que cap pacient no s'hagués d'esperar més de sis mesos per a una d'aquestes operacions. Al tancament del 2014, i segons les dades de la memòria d'activitat, el 65% dels pacients pendents d'una operació al Trueta d'alguns dels catorze procediments garantits feia menys de tres mesos que s'esperava. En concret, el 2014 es van fer 7.541 operacions d'aquests procediments i la llista d'espera va passar dels 1.436 pacients en llista el 2013 (397 dels quals amb una espera superior a mig any) a tenir-ne 1.098, tots ells amb una demora inferior a sis mesos. La llista d'espera general del Trueta també es va reduir un 6% i es va passar dels 4.541 pacients en espera el 2013 als 4.272 el 2014. L'ICS manté que aquesta reducció de les llistes d'espera és fruit de l'increment de l'activitat quirúrgica.

D'altra banda, el servei d'urgències va atendre l'any passat 66.241 casos, un 2,91% més que el 2013. De tots els casos que van entrar per urgències, 10.863 van requerir ingrés hospitalari. L'hospital de referència de la regió sanitària atén 181 urgències al dia i la pressió assistencial que té aquest servei –que està pendent de disposar de més espai a través d'obres de reforma– és d'un 68,4%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Sanció de 900.000 euros a Renfe per l’avaria de Gavà de fa un any que Adif va atribuir a un llamp

barcelona

Fan una estada al Trueta per identificar necessitats clíniques

girona
Infraestructures i serveis

Les obres d’adaptació a l’intercanviador de Verdaguer començaran a la tardor

Barcelona

El paper dels mercats per anar cap a un sistema alimentari sostenible

GIRONA
Medi ambient

Fomenta el reciclatge de l’oli domèstic amb una campanya als centres cívics

Lleida

Enderroquen l’edifici de l’Escola de Vela de Platja d’Aro

PLATJA D’ARO

Campclar i Sant Salvador, els barris més preocupants per a la Guàrdia Urbana de Tarragona

Tarragona

Descobreixen les restes d’un poblat visigot al jaciment dels Sants Metges

SANT JULIÀ DE RAMIS
ADMINISTRACIONS

L’Estat bloqueja el conveni i no ha transferit els diners per a la mobilitat del Maresme, segons Territori

EL MASNOU