Salut

TERRES DE L'EBRE

Disminueix la població de mosca negra a l'Ebre

Els tècnics del Code asseguren que l'avançament dels tractaments contra la plaga a principi d'any ha estat efectiu

Es detecten focus secundaris amb larves de simúlids en sèquies i canals

Enguany hi ha menys mosca negra al tram català de l'Ebre. Així ho han constatat els tècnics del Consorci de Serveis Agroambientals del Baix Ebre i Montsià (Code), que dijous van fer el quart tractament amb el producte biològic BTI en set punts del riu. Aquesta disminució asseguren que és conseqüència directa de l'avançament dels tractaments al mes de gener. “Començar abans els tractaments no implica fer-ne més, sinó que es tradueix en un millor control de la plaga; anem per davant dels simúlids”, ha explicat el director del Code, Raül Escosa. De fet, hi ha tractaments que s'han retardat perquè en les prospeccions no es detectaven larves de mosca negra. En el darrer mostreig la densitat era d'entre cinc i quinze larves per quilo de macròfit, mentre que altres anys se superaven les 300 larves.

Pel que fa als punts més afectats per la plaga, són Ginestar i Tortosa. També s'han detectat focus de larves de mosca negra en sèquies dels Reguers, Paüls i la Fontcalda, així com al canal de la dreta de l'Ebre. “Fem tractaments puntuals amb motxilla en aquests punts”, ha dit Escosa. Aquesta setmana els tècnics del Code també han fet el tractament al Segre i el Cinca. Tot i que a Lleida hi ha poca mosca negra, es va fumigar fins al centre de la ciutat de forma preventiva. La setmana que ve el Code tornarà a fer prospeccions al riu per determinar l'efectivitat de l'abocament del producte biològic BTI, que habitualment supera el 90%. “El punt màxim d'eclosió de la plaga és el mes de juliol, fins llavors hem de fer un seguiment molt acurat i dur a terme els tractaments encara que la densitat de larves sigui baixa per evitar el creixement de la plaga”, ha manifestat el director del Code.

Pel que fa al pressupost per lluitar contra la plaga de la mosca negra a l'Ebre, el Segrià, el Gironès i el Baix Empordà, és d'1,7 milions d'euros per als pròxims tres anys.

LA XIFRA

5
larves
de mosca negra per quilo de macròfit han localitzat els tècnics en diversos punts de l'Ebre.

La xifra de persones ateses no es redueix

Segons les dades de l'Agència de Salut Pública, que depèn del Departament de Salut, de principi d'any a finals d'abril s'han comptabilitzat 510 casos atesos als centres d'assistència primària per picades de mosca negra. Una xifra lleugerament superior a la del mateix període del 2011 –453–, tot i la percepció d'un descens de la població. Els tècnics, però, recorden que la xifra de persones ateses no té una correspondència directa amb la intensitat de la plaga, atesos els diferents comportaments i coneixements adquirits per les persones que en pateixen les molèsties. El 2011 es van superar les 3.000 atencions mèdiques per picada de mosca negra. Per prevenir les picades dels simúlids, el Departament de Salut recomana la utilització de repel·lents i, tot i les molèsties que ocasiona la picada, recorda a la ciutadania que l'insecte no transmet malalties. Els pagesos també aconsellen portar roba de colors clars, que no atreu la mosca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona