Salut

salut

Manifestació a Girona en contra del tancament de les urgències a la Selva interior Pediatres de l'ABS de Salt reivindiquen més personal

L'equip de pediatria d'aquesta àrea bàsica denuncia que s'hi han suprimit una metgessa i una infermera i l'ICS sosté que només es tracta d'una baixa que ja està sent substituïda

L'equip de pediatria de l'àrea bàsica de salut (ABS) de Salt ha denunciat les condicions de precarietat en què han de treballar, sobretot els mesos d'hivern, per la falta de personal suficient per atendre tota la mainada, i la consegüent pressió assistencial que han de suportar. A l'ABS de Salt hi ha una població pediàtrica de 8.257 habitants, un 80% dels quals es concentren a Salt, i la resta, entre Bescanó, Fornells de la Selva, Vilablareix i Aiguaviva. A l'ABS de Salt hi ha vuit equips de pediatria, sis dels quals treballen als dos caps de Salt en horari de matí i tarda. Els altres dos equips de pediatria treballen als consultoris de la resta de municipis. Segons ha manifestat l'equip de pediatria de l'ABS de Salt a través d'un comunicat, la situació de precarietat laboral s'ha agreujat darrerament per la supressió, pel Servei Català de la Salut, d'un equip de pediatria, format per una pediatra i una infermera. L'Institut Català de la Salut (ICS) va negar ahir que s'hagi eliminat cap equip de pediatria d'aquesta ABS. Segons l'ICS, una metgessa va agafar la baixa i actualment hi ha una professional que la substitueix.

Aquesta no és la única contradicció entre la versió donada pels pediatres de l'ABS de Salt i els responsable de l'ICS: mentre que l'equip de pediatria de l'ABS de Salt manté que no poden derivar infants cap a l'hospital Josep Trueta perquè, a causa de les retallades, aquest centre no assumeix pacients que no siguin de la seva àrea de referència, l'ICS afirma que el Trueta atén tots els pacients que arriben a urgències. Així, l'ICS informa que, des del mes de gener fins a l'agost, s'han atès 1.055 casos urgents procedents de l'ABS de Salt.

L'equip de pediatria de Salt ha denunciat també que el centre de referència de l'ABS –el parc hospitalari Martí i Julià, que gestiona l'Institut d'Assistència Sanitària (IAS)– no disposa de pediatre de guàrdia presencial entre les deu de la nit i les vuit del matí ni tampoc té especialitats d'alta complexitat.

Els pediatres d'aquesta ABS demanen que, atesa la important presència de pacients d'origen estranger, de més de 70 nacionalitats, Salt hauria de ser considerada una àrea d'assistència sanitària especial, tal com passa en l'àmbit de l'educació. “Això suposaria tenir un nombre més baix de pacients per metge”, argumenten. Sobre aquesta qüestió, l'ICS sosté que la càrrega assistencial dels pediatres de Salt és molt semblant a la de la resta d'especialitats del territori. “La mitjana de pacients assignats per metge és de 1.032, mentre que la mitjana de les ABS a la qual pertany Salt és de 1.093”, sosté l'ICS.


Una cinquantena de persones es van manifestar ahir al matí pels carrers de Girona per protestar pel tancament a la nit dels CAP de la Selva interior. D'acord la iniciativa, que van batejar amb el nom del “Tren de la Salut”, els participants en l'acte de protesta, liderats per les Dones de Breda, van arribar en tren des dels seus pobles. Un cop a Girona, van manifestar-se pels carrers de la ciutat. La protesta va acabar davant de la delegació de Salut, situada a la seu de la Generalitat. Un cop dissolta la concentració, els manifestants van registrar més d'una trentena de peticions a les oficines d'atenció al ciutadà demanant la revocació del tancament de les urgències de nit als CAP. “És molt fort haver d'esperar que hi hagi una epidèmia perquè obrin els CAP”, va dir la presidenta de les Dones de Breda, Maria Dolors Roca, en al·lusió a les últimes declaracions del conseller de Salut, Boi Ruiz, en la seva darrera visita a Girona.

LA XIFRA

80
per cent
de la població pediàtrica de l'ABS de Salt, formada per 8.257 persones, es concentren a Salt.

LA FRASE

La pressió assistencial no és assumible si es pretén donar una atenció no només de quantitat, sinó de qualitat
equip de pediatria de la l'abs de salt

La concentració de l'assistència pediàtrica

Tant l'equip d'atenció pediàtrica de l'ABS de Salt com l'Institut Català de la Salut comenten, en els respectius comunicats, que s'ha debatut la proposta de concentrar tota l'assistència pediàtrica en horari de matí i al CAP Salt 2. Segons l'equip de pediatria, “aquesta opció suposaria deixar desatesos els consultoris locals”. Mantenen que ells s'oposen a aquesta proposta i reconeixen que també ha estat rebutjada pels responsables polítics del Servei Català de la Salut “probablement per la proximitat de les eleccions del 20-N”. En canvi, l'ICS atribueix aquesta proposta de concentració assistencial als professionals de l'ABS, “una proposta que va ser rebutjada per l'ICS i pel Catsalut, perquè es vol donar cobertura d'atenció pediàtrica tant al matí com a la tarda”.

La reivindicació d'augmentar el nombre de pediatres i infermeres de pediatria duran tot l'any i establir-hi un reforç mèdic durant els mesos d'hivern es justifica no únicament pel fet d'haver d'atendre un important col·lectiu de pacients d'origen estranger, sinó també pel fet que l'ABS és molt extensa i dispersa, amb un nucli urbà, Salt, i diversos nuclis rurals o semirurals, com són Bescanó, Fornells, Vilablareix i Aiguaviva. També argumenten la petició adduint que en els darrers anys la cartera de serveis d'atenció primària ha augmentat amb la incorporació del programa d'atenció al nen sa, les urgències, el seguiment de malalties cròniques, com l'asma i les al·lèrgies, i la petita cirurgia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Diagnòstic mèdic al català

Barcelona

Un nou barri que aspira a ser un referent internacional

Sant Adrià de Besòs
Societat

Busquen sostre per als usuaris de l’alberg que tanca a Badalona

Badalona
Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau
Societat

Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau

barcelona
Moda

El món mira la moda nupcial que s’exhibeix a Barcelona

Barcelona

Banc Sabadell celebra la setzena edició dels Aces Solidaris

gastronomia

Cap de setmana de festival gastronòmic al Moll de la Fusta

Barcelona
cultura

L’Ajuntament de Vic introduirà clàusules lingüístiques en els contractes públics

vic
Iran

La Policia de la Moral torna a detenir dones per no portar el vel islàmic

Barcelona