Salut

Canviar el punt de col·locació dels marcapassos pot evitar complicacions posteriors

Un estudi del servei de cardiologia de l’Hospital del Mar demostra que canviar el punt de col·locació i activació dels marcapassos dins del cor pot reduir de forma dràstica les complicacions associades a l’ús d’aquest aparell. Més del 12 % de les persones a qui s’instal·la un marcapassos desenvolupa una disfunció del ventricle esquerre, que pot suposar l’aparició d’arítmies o una insuficiència cardíaca per l’activació anòmala de la musculatura del cor. En alguns d’aquests casos, això suposa noves intervencions per posar un nou marcapassos en el costat esquerre que reverteixi els efectes adversos del primer.

Els marcapassos, de forma habitual, s’implanten a la punta del ventricle dret per estimular la musculatura del cor i restablir el ritme cardíac adequat. Però els resultats dels investigadors catalans, publicats a la revista Circulation: Arrhythmia and Electrophysilology, revelen que si el marcapassos es posa a l’interior del septe ventricular, l’àrea que separa els dos costats del cor, i n’estimula la branca esquerra, s’eviten aquestes complicacions.

“En pacients amb la funció cardíaca normal, en posar-los el marcapassos a la branca esquerra, aconseguim regular el ritme cardíac, evitant deterioraments. Amb la localització habitual, es deteriora un 6 % de mitjana en sis mesos”, explica el doctor Ermengol Vallès, autor del treball i cap de secció de la Unitat d’Arítmies del Servei de Cardiologia.

Tècnica ja en ús

Aquest punt de col·locació de marcapassos ja s’utilitza per als pacients que en requereixen un i tenen el cor feble, de manera que ampliar-ne l’us podria estalviar un gran nombre d’aquestes segones intervencions.

L’estudi es va fer seguint l’evolució de 75 pacients amb marcapassos intervinguts a l’Hospital del Mar. Comparant l’evolució posterior, es va veure que usant la nova ubicació es preserva la funció cardíaca a mitjà termini i disminueixen els ingressos per insuficiència cardíaca, concretament del 22 % al 5 %, amb una caiguda del 78 % quan es comparen tots dos grups de pacients.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Raül Balam
Xef del ‘Moments’ de l’Hotel Mandarin Oriental de Barcelona (2 estrelles Michelin)

“El meu plat preferit és patata amb col i bacallà de Sant Pol”

Barcelona

Gastronomia catalana, la que ho aprofita tot

Barcelona
Joan (Nani) Mora
Cap de l’oposició d’ERC a Sant Andreu de Llavaneres

“Veiem com tot el que tenia la marca d’ERC s’està aturant”

Sant Andreu de Llavaneres
ADMINISTRACIONS

El Maresme se sent exclòs del pla de barris

MATARÓ
gastronomia

Cinc restaurants, un menjador escolar i dues escoles de cuina, a l’Slow Food

sant sadurní d’anoia

Un pèsol per col·locar

sant andreu de llavaneres
Societat

Es presentarà una moció al ple per parlar de l’alberg de Badalona

Badalona
ADMINISTRACIONS

L’Ajuntament de Lleida serà part en la causa dels robatoris a l’Horta

LLEIDA
societat

Els càmpings de la Costa Brava, principal allotjament turístic català

roses