Salut

Salut

Realitat virtual per pal·liar els efectes cognitius de la quimioteràpia

El Consorci de Sanitari de Terrassa, amb l’empresa tecnològica Broomx i el Programa Domum de la Fundació Nous Cims, impulsa el projecte Oncobrain

Oncobrain és un tractament innovador d’estimulació cognitiva a través de la realitat virtual immersiva per millorar la qualitat de vida de pacients oncològics tractats amb quimioteràpia, donat que es calcula que d’entre un 60 i un 70% de persones que han seguit aquest tractament desenvolupen problemes com ara alteracions de la memòria o de l’atenció o alteracions en la funcionalitat. El Consorci Sanitari de Terrassa, amb l’empresa tecnològica Broomx i el el Programa Domum de la Fundació Nous Cims impulsen aquest projecte innovador que pretén pal·liar els efectes del que es coneix com chemobrain, és a dir, les alteracions cognitives a causa de la quimioteràpia. Els símptomes dels pacients engloben des de problemes de la memòria o de l’atenció fins a alteracions en la funcionalitat de la persona, afectant la seva ocupació i relacions socials. El nou projecte, que obre una porta a noves possibilitats en les intervencions psicològiques pel benestar emocional dels pacients oncològics, té com a públic objectiu, segons la responsable de la Unitat de Neuropsicologia del Consorci Sanitari de Terrassa (CST), Maite Garolera, “persones amb càncer de 18 a 65 anys que han rebut tractament de quimioteràpia”. A les sessions grupals, on els pacients estan submergits en un espai de realitat virtual, es fan exercicis de mindfulness i activitats físiques. Segons el cofundador de Broomx, Ignasi Capellà, la realitat virtual immersiva “permet transformar l’habitació de l’hospital en el mercat de la Boqueria o en un aquari”. En aquesta línia, una de les premisses que s’havien marcat en el projecte era la de crear un món virtual que permetés que la persona que hi entri no perdi el contacte humà amb la persona del costat. Segons Garolera, a les proves que s’han fet fins ara, i s’ha aconseguit “fer canvis en l’atenció i, en proves executives, en la capacitat de poder inhibir”. També han comprovat un canvi en l’estat d’ànim i en la qualitat de vida.

Per Pau Gomes, director de l’Àrea de Benestar Emocional de la Fundació Nous Cims,e l projecte Oncobrain suposa poder donar ”visibilitat de les casuístiques de les persones que han patit aquesta malaltia, amb efectes cognitius derivats dels tractaments i, a la vegada, generar evidència de l’efectivitat de la intervenció per a generalitzar aquest tractament.»



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Les assignatures pendents

Girona
Societat

“La gent se’m queda mirant fixament”

Badalona
comerç

Més facilitats als xinesos perquè comprin

Barcelona
Vallfogona de ripollès/ Planoles

Porta a porta dels alumnes per fomentar l’estalvi d’aigua

Vallfogona/ Planoles
Olot

La Garrotxa vol aprendre de la mobilitat de Pontevedra

Olot
Administracions

El Suprem obliga el Prat a treure aparcament de la platja

El Prat de Llobregat
societat

Nou pas per a la construcció de l’institut Cal Maiol

barcelona
Bisharo Ali Hussein
Activista dels drets humans feminista

“Els homes volen controlar la sexualitat i el cos de la dona”

Girona

CADERSEM passa a formar part del GRUP E-COORDINA