Salut

societat

La presó de Figueres tindrà la primera unitat per a interns amb patologies mentals

La presó Puig de les Basses de Figueres tindrà la primera unitat de Catalunya per atendre interns vulnerables amb patologies de salut mental, segons informa l’ACN. La previsió és que estigui en funcionament a la primavera, acollirà un vintena de reclusos i es farà al pavelló dissenyat per a psiquiatria però que, finalment, no es va posar mai en marxa al centre penitenciari i ha estat buit des de fa deu any. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha subratllat que l’objectiu és que, després de la prova pilot al Puig de les Basses, s’activin Unitats d’Intervenció Compensatòria (UIC) a més centres penitenciaris. Aragonès remarca que l’objectiu és minimitzar el risc de reincidència un cop els presos recuperin la llibertat i afavorir la reinserció. Són reclusos que sumen altres factors a la privació de llibertat com ara patologies de salut mental, addiccions o alguna discapacitat. De fet, Aragonès ha exposat que l'estadística recull que la població reclús té una taxa de patologia de salut mental greu cinc vegades superior a la població general i un de cada quatre reclusos tenen alguna addicció activa. En el cas de les dones internes, el 75% han patit violència masclista. A més, hi ha un 1% d'interns mb discapacitat intel·lectual i més del 2% amb funcionament intel·lectual límit. La previsió és que hi hagi unitats a cinc centres penitenciaris més: Joves, Brians 1 (per a dones), Brians 2, Mas Enric i Lledoners. La consellera de Justícia, Gemma Ubasart, ha afirmat que aquesta atenció, dissenyada conjuntament amb el Departament de Salut, servirà per reduir les actituds "disruptives" i millorar la convivència a les presons. 

La unitat al Puig de les Basses s'ubica a l'espai dissenyat inicialment com a pavelló de psiquiatria. Construït l'any 2014, no ha entrat mai en funcionament i només es va utilitzar puntualment durant la pandèmia. Deu anys després, entrarà en servei per a reclusos que necessiten una atenció més especialitzada. Salut i Justícia ja han consensuat els criteris d'alta i de baixa dels usuaris, de la llista d'espera i els circuits d'avaluació, de comunicació i de governança d'aquestes unitats. A la unitat de la presó de Figueres hi treballaran una trentena de professionals que formaran un equip "multidisciplinari" de la salut, l'educació social, psicòlegs, juristes, treballadors socials, tècnics esportius, artístics i mediadors interculturals, a més del personal de règim interior necessari. El pressupost per a la posada en marxa de la unitat és d'1,5 milions d'euros. 

El president de la Generalitat ha recordat que, per al Govern, la salut mental és una prioritat i ara posen el focus en la població penitenciària. Pere Aragonès apunta que servirà per fer un millor "trànsit" de la presó a la comunitat, generar oportunitats i reduir més que "recaiguin en l'activitat delinqüencial" un cop recuperin la llibertat. De fet, ha assenyalat que a Catalunya la taxa de reincidència (20%) és molt més baixa que a altres països, com ara França (40%).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Figueres s’aboca a les Fires i Festes de la Santa Creu

FIGUERES

Colau acusa el PSOE d’haver tolerat el ‘lawfare’ que ara pateix

barcelona
SOCIETAT

El barri gironí del Pont Major, un dels ‘Barris amb Futur’ de la Generalitat

girona
societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins