Salut

MARINO FRANCISCO I JOSÉ FRANCISCO

TRASPLANTAT DE RONYÓ I DONANT

“Donar un ronyó al meu germà era el més natural”

“Hi ha vegades que m’oblido que tinc un ronyó i no pas dos”

“Els metges em diuen que el meu cos està acceptant l’òrgan com si fos meu i no pas donat”

La història de Marino Francisco és la d’un supervivent. Els seus ronyons li van fallar d’un dia per un altre, sense cap avís. Tenia 32 anys, sortia de treballar a la construcció i es va trobar malament. “Vaig anar a l’hospital i allà em van dir que el meu estat era crític, que em quedaven 24 hores de vida”, recorda. El van derivar a la Vall d’Hebron i, després de l’ensurt inicial i d’haver aconseguit estabilitzar-lo, els metges el van derivar a fer diàlisi. “Llavors la donació en viu era molt puntual, hi havia encara molts morts de trànsit i directament entraves en la llista d’espera per a una donació de cadàver”, assenyala. Va començar el tractament a l’hospital Germans Trias i Pujol, per proximitat al seu domicili, i es va conscienciar que l’espera per obtenir l’òrgan podria ser molt llarga. “Vaig tenir molta sort, perquè en només sis mesos em van trucar que havien trobat un ronyó compatible amb mi d’una noia morta en accident de trànsit”, puntualitza. L’operació, lluny de ser un mer tràmit, es va convertir en un autèntic calvari. De les tres o quatre hores previstes es va allargar a 10. “Quan ja n’havien fet el trasplantament, les venes i artèries es van començar a rebentar. Van haver de tornar a treure el ronyó, tornar a netejar-lo i preparar-lo i avisar un equip d’urgències vascular per resoldre el problema. Un cop fetes les connexions em van tornar a posar el ronyó i va funcionar perfectament”, relata, i hi afegeix: “L’equip mèdic va assegurar a la meva família que el que havia passat era un autèntic miracle [riu].” Però la història d’en Marino no acaba aquí. Disset anys després de la primera intervenció, la medicació per evitar el rebuig de l’òrgan va acabar perjudicant-li l’òrgan i obrint la porta a un nou trasplantament. “El cert és que la família s’hi va abocar de ple”, afirma. La primera opció de la seva dona no va superar les proves, però tres dels seus germans van oferir-se. La compatibilitat de més del 99% la va obtenir del petit, en José. “Donar un ronyó al meu germà si el necessitava era el més natural. Era tan obvi que no m’ho vaig haver de pensar gens”, diu en José Francisco, que assegura que sempre va disposar de tota la informació relativa a l’operació i que ha pogut continuar fent la seva vida normal sense cap mena de problema. “Hi ha vegades que fins i tot m’oblido que tinc un ronyó i no pas dos”, indica, i hi afegeix que el trasplantament “és un episodi més”: “Una anècdota d’una magnífica relació amb el meu germà.” “Ara és cert que a banda de la sang compartim una peça més [riu], però érem bons germans abans i ho continuem sent després”, assenyala.

Marino Francisco hi afegeix que durant aquesta segona operació va estar més pendent de com anava l’extracció de l’òrgan del seu germà que no pas de si tot aniria bé amb ell: “Hi havia el plus de la responsabilitat, de conèixer el teu donant i d’esperar que tot anés bé.” Tot va anar bé. Tan bé que, en les darreres proves de seguiment periòdiques a què es va sotmetre, els metges van indicar a Marino que la compatibilitat de l’òrgan trasplantat era tan alta que es plantejaven reduir-li la medicació contra el rebuig. “Em van assegurar que el meu cos l’estava acceptant com si fos meu i no donat”, destaca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona