Salut

Vacuna antigripal també per als menors de cinc anys

Salut la inclourà en el calendari de l’any vinent d’acord amb la normativa estatal i la vella reivindicació dels pediatres

El Departament de Salut incorporarà a partir de l’any vinent la vacuna antigripal per a menors d’entre sis mesos i cinc anys al calendari oficial de vacunació. La mesura es pren per complir amb les directrius de la comissió de Salut Pública del Ministeri de Sanitat, que dijous va aprovar l’ampliació del calendari de vacunació infantil a nivell estatal per tal de rebaixar la circulació d’aquest virus en un entorn en què habitualment té molta incidència.

Fins ara la vacuna de la grip només s’administrava a majors de 60 anys. Per sota d’aquest llindar només estava indicada per a persones amb condicions de risc. En el cas dels infants el perfil més evident, però poc habitual, era el de menors asmàtics o amb altres patologies pulmonars cròniques. Els experts esperen que aquest canvi propiciï un descens dels casos en els entorns escolars i, de retruc, també entre la població en general, ja que en aquestes edats els menors tenen una gran capacitat d’encomanar-se entre ells i també el seu cercle més proper.

La vacunació antigripal dels més petits era una vella reivindicació de les associacions de pediatres que aquest any el comitè assessor de vacunes de l’Associació Espanyola de Pediatria ha incorporat en considerar que confereix protecció individual i afavoreix la familiar i comunitària. Aquest criteri segueix la línia que ja fa temps que defensen organismes internacionals com l’Organització Mundial de la Salut i el Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties. De fet, altres territoris de l’Estat com Andalusia i Galícia ja s’han avançat al criteri estatal i ofereixen enguany aquesta prestació. De la mateixa manera, Catalunya ja ha iniciat enguany la vacunació contra el virus del papil·loma humà als nens de 12 anys (i no només a les nenes) i a la resta de l’Estat s’establirà de manera obligatòria a partir de l’any vinent, d’acord amb les darreres disposicions de la de la comissió de Salut Pública.

Incidència incerta

Segons el sistema de vigilància d’infeccions a Catalunya, l’última setmana la incidència de la grip ha estat encara força baixa, de gairebé 10 casos per cada 100.000 habitants. Amb tot, és gairebé quatre cops més que l’any passat i el desglossament per edats fa evident que la franja amb més incidència és la de 5 a 14 anys, seguida de prop per la de 0 a 4. En qualsevol cas, els pediatres desconfien de l’eficàcia d’aquests marcadors i asseguren que hi ha un cert infradiagnòstic d’aquesta malaltia.

Barcelona, sense dentista públic

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha desestimat el recurs de l’Ajuntament de Barcelona contra la sentència que anul·lava el projecte d’un servei de dentistes municipals obert a tota la ciutadania amb preus més econòmics. El TSJC argumenta que la salut bucodental és competència de la Generalitat i que hi podria haver duplicitats. L’Ajuntament durà ara la decisió al Tribunal Suprem.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES