Salut

Can Ruti investiga si hi ha relació entre la covid persistent i alteracions en el cicle menstrual

Mútua Terrassa impulsa un estudi per intentar definir una prova diagnostica específica per a la persistència del virus en algunes persones

L’Hospital Germans Trias i Pujol, Can Ruti, impulsa un estudi per intentar determinar si hi ha una relació entre la covid persistent i l’aparició d’alteracions en el cicle menstrual de les dones. L’estudi consistirà a comparar durant dos anys la simptomatologia de pacients amb covid persistent que refereixin aquestes alteracions amb altres dones de perfils similars i que no pateixin la malaltia. “Volem determinar si realment existeix simptomatologia ginecològica en el context de la covid persistent o si és casual”, afirma el director clínic de ginecologia i obstetrícia de l’ICS a la regió metropolitana nord, Sergio Martínez. Des de Can Ruti reivindiquen així l’eliminació del biaix de gènere en la investigació de malalties emergents.

El doctor Martínez admet que moltes vegades no es tenen en compte en l’estudi de malalties símptomes que poden aparèixer només en dones i no en homes, o a la inversa. Aquest estudi, defensa, és una prova del compromís de Ca Ruti per eradicar aquestes diferències en l’àmbit de la recerca clínica. També el col·lectiu d’afectats per la covid persistent destaca la importància de poder descriure alteracions de la salut sexual i reproductiva de les dones vinculades a la malaltia i obrir la porta a la creació de protocols específics d’atenció. El projecte, batejat amb el nom Artemisa, està liderat per la doctora Júlia Mitjans de l’hospital de Can Ruti

Prova específica

D’altra banda, la Fundació Docència i Recerca Mútua Terrassa ha iniciat un estudi per intentar definir una prova diagnòstica específica per a la covid persistent. Els investigadors faran tests metabolòmics –l’anàlisi de totes les substàncies que té l’ésser humà dins l’organisme– per mirar de determinar si hi ha un patró d’alteració de les substàncies que es repeteixi en els pacients amb covid persistent. Per poder comparar els resultats s’analitzaran almenys 450 persones de fins a tres grups poblacionals: pacients que no hagin passat la covid; pacients que hagin tingut covid aguda, i pacients que, a més de passar la malaltia, tinguin també símptomes de manera persistent. Els resultats s’esperen per d’aquí a dos anys.

El coordinador científic de la Fundació Docència i Recerca Mútua Terrassa i investigador principal de l’estudi, Tomàs Pérez Porcuna, ha explicat a l’ACN que la metabolòmica és “la millor tècnica” per poder establir biomarcadors i fixar diagnòstics per a la majoria de malalties que existeixen.

“Tota malaltia altera les substàncies de l’organisme i a través d’aquest estudi busquem la signatura pròpia de la covid persistent”, detalla el doctor. L’objectiu final és que un cop definits els biomarcadors es puguin elaborar tests més simples per poder diagnosticar la covid persistent des d’una òptica científica.

En aquest sentit, el doctor Pérez recorda que actualment el diagnòstic de la covid persistent es fa a partir de la simptomatologia del pacient i descartant altres possibles malalties amb simptomatologia semblant. “És un problema de salut important i relativament poc conegut”, afirma sobre la malaltia.

El tractament de les dades anirà a càrrec del laboratori de metabolòmica de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i també participarà en l’estudi la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Des de la UPC es creuarà l’evidència científica amb els resultats de les entrevistes als pacients per buscar “factors facilitadors” de la malaltia que ajudi en la prevenció.

El col·lectiu d’afectats de covid persistent afirma que la identificació de marcadors diagnòstics de la malaltia “no sols és fonamental per quantificar la incidència de la malaltia, sinó que serà determinant per a persones incapacitades que han estat donades d’alta automàticament sense que hagin recuperat el seu estat de salut”.

Concert benèfic

Per tal de contribuir a la investigació de la covid persistent, la Fundació Mútua de Terrassa ha organitzat també un concert benèfic que oferirà el Quartet Casals i que porta per títol La recerca és vida. El concert serà aquest dijous al Teatre-Auditori de Sant Cugat



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona