Salut

Els nens que mengen ràpid tenen més risc de sobrepès i hipertensió

L’estudi ha estat coordinat des de la Universitat Rovira i Virgili i l’Institut de Recerca Pere Virgili

Els nens i nenes que mengen ràpid tenen més risc de sobrepès i altres factors cardiometabòlics a la infantesa, segons un estudi fet sobre 956 nens d’entre tres i sis anys. L’estudi, que publica la revista ‘The Journal of Pediatrics’, ha avaluat l’associació entre la velocitat d’ingesta i el tipus de dieta, el risc de sobrepès, la tensió arterial, l’índex de massa corporal i altres factors de risc com el colesterol.

La recerca ha estat feta per la investigadora Tany E. Garcidueñas-Fimbres, supervisada per Nancy Babio i Jordi Sales-Salvadó, investigadors del CIBER de Fisiopatologia de l’Obesitat i Nutrició (CIBEROBN) i de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i de l’Institut de Recerca Pere Virgili (URV-IISPV).

Segons que han explicat els investigadors, l’objectiu del treball era avaluar l’associació entre la velocitat d’ingesta en els tres menjars principals (esmorzar, dinar i sopar) i l’adherència a la dieta mediterrània, el risc de presentar sobrepès o obesitat, més adipositat, nivells de tensió arterial més alts i altres factors de risc cardiometabòlic, com el colesterol, els triglicèrids i la glucosa en dejú.

L’estudi ha mostrat que els nens amb més velocitat d’ingesta presentaven menor adherència a la dieta mediterrània, un major risc de presentar sobrepès o obesitat i increment en els nivells de greix corporal, tensió arterial i glucosa en sang.

Els científics han destacat que el resultat indica que menjar més ràpid podria estar associat amb la ingesta d’aliments menys saludables, com aquells amb més contingut energètic, aliments ultraprocessats associats a més risc d’obesitat i alteracions en el sistema cardiometabòlic, que poden resultar més atractius a causa de la seva alta palatabilitat.

Altres estudis ja havien demostrat que mastegar lentament i augmentar el nombre de cicles de masticació durant un menjar s’associa inversament amb l’adipositat.

Els investigadors han recordat que l’obesitat infantil és un problema de salut pública principalment a causa de la seva alta prevalença i la predisposició a un gran nombre de problemes de salut tant en la infància com en la vida adulta.

A Espanya, prop del 41% dels nens i nenes d’entre 6 i 9 anys presenten sobrepès o obesitat segons les últimes dades disponibles.

En aquest treball també han col·laborat l’Institut Maimónides de Recerques Biomèdiques de Còrdova (IMIBIC), la Universitat de Còrdova, l’Institut de Recerca Sanitària de Santiago (IDIS), les universitats de Saragossa i de València, l’Institut IdisNA de Recerca Sanitària i l’Institut Hospital del Mar de Recerques Mèdiques (IMIM) de Barcelona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES
societat

L’Ajuntament reforçarà les línies de bus i ampliarà les restriccions de trànsit al voltant del Park Güell

barcelona
PORQUERES

Fase final de la recollida de propostes dels pressupostos participatius

PORQUERES

Estudien com millorar la mobilitat de dues de les principals vies de la ciutat

girona

Poden tornar a casa un tercer grup de veïns dels blocs desallotjats

badalona
societat

Els veïns d’Alpens voten en consulta popular si el consistori ha de fer una piscina

ALPENS