Salut

Una prova feta a casa ajuda a retallar llistes d’espera

Un projecte pilot preveu agilitar un diagnòstic que s’allarga ara prop d’un any

La sospita d’apnea obstructiva del son (AOS) és la primera causa de derivació al servei de pneumologia de l’hospital de Figueres

La retallada en temps d’espera arriba a ser de més de vuit mesos

Els primers resultats de la prova pilot que busca agilitar el diagnòstic precoç de l’apnea obstructiva del son (AOS), en marxa a tres àrees bàsiques de salut (ABS) de la comarca de l’Alt Empordà, ja posen en evidència que uns tests que es fan els mateixos pacients a casa, supervisats pels metges de família de l’assistència primària, arriben a reduir en més de vuit mesos les llistes d’espera d’aquesta malaltia en aquesta comarca. La voluntat dels impulsors de la prova pilot és que el projecte liderat pel servei clínic de la Fundació Salut Empordà, amb la col·laboració dels tres àrees bàsiques de salut (ABS) –dues depenen de l’ICS, Figueres i Roses, i l’altra, de la Fundació Salut Empordà (FSE)–, amb el 80% de pacients potencials del sector, es pugui estendre, un cop completada l’experiència, a tot l’àmbit comarcal.

La sospita d’apnea obstructiva del son (AOS) és la primera causa de derivació al servei de pneumologia de l’hospital de Figueres. Es tracta d’una malaltia “tremendament freqüent”, segons subratlla el cap clínic del servei de pneumologia de l’hospital de Figueres, Carles Sabadell. El metge explica que abans de la pandèmia a la comarca es derivaven al servei de pneumologia que ell dirigeix entre 500 i 600 pacients a l’any, amb la sospita que podien tenir apnea obstructiva del son (AOS). “Es tracta d’un 40% dels pacients que els companys de primària ens deriven al servei”, feia notar, referint-se als pacients amb AOS. Del total dels que arribaven al servei fins ara, aproximadament en un 80% es confirmen les sospites i, en un grau o altre, són diagnosticats com a malalts d’AOS.

Els resultats de la prova pilot en el primer terç de l’any revelen que els metges d’assistència primària deriven al servei amb poques setmanes pacients que ja disposen d’un diagnòstic, un procés que arribava a allargar-se fins ara (entre la primera visita, la derivació, la primera visitat a pneumologia i la prova diagnòstica) prop d’un any.

En només quatre mesos han estat atesos, i diagnosticats, per metges de l’atenció primària, prop de 100 pacients de les tres ABS participants en la prova pilot. “Quan el projecte estigui al 100% en marxa, es faran molts més diagnòstics. Aquests 300-400 que es faran en l’assistència primària no els farem a l’hospital i, per tant, reservarem les proves de son de l’hospital per a pacients més complexos/greus. Per tant, en farem més de 300 en la primària i 200 a l’hospital, o sigui molts més estudis que els que fem fins ara”, assegura.

Resultats parcials clars

El cap clínic de pneumologia de l’hospital de Figueres indicava que, en quatre mesos, les xifres obtingudes ja són molt definidores. “La meitat dels pacients que han fet la prova tenen una apnea obstructiva greu i, per tant, immediatament han estat derivats al servei en una setmana i ja porten tractament, i de la meitat restant, un 20-25% són lleus i, per tant, no requereixen tractament i ja no arriben al servei, i l’altre entre 25-30% són moderats.”

En els pacients inicialment qualificats com a “moderats” és en els quals el servei intervé i fa noves proves, en alguns casos. “La primària ens envia els pacients a una consulta –o virtual o presencial– i acabem de valorar el pacient”, va afegir Sabadell.

LES XIFRES

40
per cent.
Un 40% dels pacients derivats de l’atenció primària a l’hospital són per sospita d’AOS.
90
per cent.
L’AOS és una malaltia que està vinculada en un 90% amb el sobrepès i l’obesitat.

Un 10%, afectats per l’AOS

L’apnea obstructiva del son (AOS) és la causa més habitual de consulta a l’especialista, davant de l’asma o l’MPOC (malaltia pulmonar obstructiva crònica), segons indiquen des de l’hospital de Figueres. Cada any aquesta unitat realitza més de 700 proves relacionades amb l’AOS.

Es calcula que un 10% de la població està afectada per aquesta patologia i, malgrat que majoritàriament el perfil del pacient és adult, l’increment del sobrepès entre els menors està provocant que cada vegada sigui una malaltia més freqüent entre la mainada.

Es tracta, doncs, d’una malaltia vinculada en un 90% amb el sobrepès i l’obesitat, que provoca que els pacients tinguin un son de mala qualitat i no reparador. Això genera que durant el dia estiguin cansats i tinguin excés de somnolència diürna, la qual cosa afecta la seva qualitat de vida i pot causar accidents de trànsit, baix rendiment laboral i escolar o malalties cardiovasculars, entre altres perjudicis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

tecnologia

Test a dos sistemes de recàrrega de cotxe elèctric

barcelona
religió

Últims dies de l’exposició sobre la ‘Visita Espiritual a la Mare de Déu de Montserrat’ de Torras i Bages

Montserrat
turisme

El turisme actiu i d’esports d’aventura a Lleida vol superar els 800.0000 activitats contractades

llavorsí
ensenyament

La preinscripció a escoles de música de Barcelona, a punt

barcelona
societat

Desactivada l’alerta per inundacions

barcelona

S’entrega la 58a edició dels Premis Literaris

cassà de la selva
memòria democràtica

Nou atac al plafó que explica les tortures de Via Laietana 43

barcelona
tradicions

Cent colles pels 600 anys de gegants

baRCELONA

Més ingressos per patologies respiratòries i cardiovasculars per la contaminació

olot