Salut

El Vall d’Hebron tracta el primer pacient de càncer amb una teràpia cel·lular innovadora pròpia

És un tractament basat en cèl·lules immunitàries que es troben de forma natural en el tumor

El centre se suma als grans hospitals del món capaços de desenvolupar medicaments propis o acadèmics de teràpia avançada

Oncòlegs de l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona han tractat el primer pacient de càncer amb una teràpia cel·lular innovadora pròpia basada en els limfòcits Tumour-infiltrating Lymphocytes (TIL), unes cèl·lules immunitàries que es troben de forma natural en el tumor.

Segons ha informat l’hospital, en aquest tractament experimental alguns d’aquests limfòcits són capaços de reconèixer i eliminar les cèl·lules tumorals de manera específica, sense danyar les cèl·lules sanes.

El tractament consisteix a reactivar i expandir aquestes cèl·lules immunitàries al laboratori per poder administrar-se-les de nou al pacient amb l’objectiu de reforçar el seu sistema immunitari perquè pugui atacar el càncer amb major eficàcia.

Aquesta teràpia amb TIL ha estat desenvolupada íntegrament a la Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) gràcies al suport del Programa CAIMI de la Fundació BBVA, a l’Institut de Salut Carlos III (ISCIII) i al suport del Banc de Sang i Teixits (BST).

D’aquesta forma, l’Hospital Vall d’Hebron s’ha sumat als grans hospitals del món capaços de desenvolupar medicaments propis o acadèmics de teràpia avançada (ATMP) per administrar-los als seus pacients i s’emmarca en els avanços en la recerca de noves teràpies que utilitzen les capacitats del sistema immunitari per lluitar contra el càncer, la immunoteràpia.

Les cèl·lules TIL (de l’anglès Tumour-infiltrating Lymphocytes) són limfòcits --cèl·lules immunitàries que es troben majoritàriament a la sang- que penetren en el tumor i que, una vegada reactivades al laboratori, són capaços de reconèixer cèl·lules tumorals i destruir-les.

A pesar que aquests limfòcits es troben al tumor, en moltes ocasions són poc actius o hi ha poca quantitat, la qual cosa no permet eliminar les cèl·lules tumorals de manera efectiva, i, com a conseqüència, els tumors segueixen creixent.

Per això els reactiven i recuperen la seva funcionalitat per expandir-los exviu al laboratori per després tornar a administrar-se’ls al pacient.

El desenvolupament preclínic d’aquest nou tractament l’ha liderat la cap del Grup d’Immunoteràpia i Immunologia de VHIO, Alena Gros, qui ha dit que “després de tants anys de treball, és un orgull tant per a mi com per a tot l’equip multidisciplinari implicat en aquest projecte de recerca, poder avaluar en pacients una teràpia experimental que ha estat íntegrament desenvolupada al VHIO”.

“Encara que existeixen altres assajos amb TIL desenvolupats per la indústria, en aquest cas es tracta d’una recerca realitzada des de l’àmbit acadèmic, la qual cosa suposa un clar cas d’èxit”, ha subratllat Gros.

Per les característiques pròpies del sistema immunitari, la preparació d’aquest tractament es fa de manera personalitzada, per a cada pacient, i passa com a mínim un mes i mig des que s’obté la biòpsia tumoral a partir de la qual s’obtenen els TIL del pacient candidat fins que aquest rep el seu tractament.

Abans de la inoculació cal que el pacient segueixi un tractament amb quimioteràpia a dosis altes que destrueixi els limfòcits que ja té, per deixar espai per a les noves cèl·lules TIL.

Aquest tractament, no obstant això, genera efectes adversos -una elevada toxicitat- a curt termini, per la qual cosa s’administra a la Unitat de Teràpies Avançades en Hematologia (UTAH) de l’Hospital Vall d’Hebron, una unitat especialitzada i pionera que permet administrar tractaments de teràpia cel·lular amb una atenció de semiintensius i des d’una perspectiva multidisciplinària.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona