Salut

Tastet d’emergència al Pirineu

Més d’un centenar de persones participen a Llívia en el primer exercici transfronterer de simulació d’emergències sanitàries i catàstrofes

S’hi ha fet una primera avaluació dels protocols d’actuació pirinenca conjunta

Un concert al Pirineu amb la cantant amb politraumatisme per una caiguda des de l’escenari i una trentena de ferits –tots figurants– entre el públic assistent per una allau humana, amb tres en estat crític i la resta amb diversos graus de gravetat, va ser ahir a Llívia el camp d’assaig on els serveis d’emergències de Catalunya, l’Estat francès i Andorra van avaluar el protocol d’actuació conjunta davant de fets d’aquest tipus que van començar a dissenyar el 2019. Ara, per exemple, una unitat d’emergències de la Cerdanya no pot actuar a l’altra banda de la frontera, encara que estigui a molt pocs quilòmetres d’on es produeix una emergència sanitària. L’exercici d’ahir i la seva avaluació són un pas més cap a la formalització del protocol que esborrarà la frontera quant a les emergències a banda i banda i, a més, permetrà l’optimització dels recursos humans i materials.

La setantena de professionals participants en l’assaig de Llívia van poder testar el funcionament de les tasques conjuntes en casos d’emergència sanitària o de catàstrofes i els sistemes de coordinació amb cadascun dels centres de control i de les unitats assistencials. La directora del SEM a la Catalunya Central, Anna Fontquerni, i ahir màxima responsable de l’operació va fer una valoració positiva. Va funcionar l’app creada expressament per a la coordinació en aquests casos i que ajuda al triatge dels afectats i va funcionar la figura del follow me, la persona referent per a totes les unitats que van arribant al lloc dels fets i que les dirigeix als comandaments que pertoquen segons quines siguin les tasques que han de fer. Així mateix, la infermera del SEM Maria Isabel Maestre va remarcar que els efectius que operen a la zona pirinenca es fan entendre en català, castellà i francès i que, ahir, només un dels participants va demanar traductor. L’avaluació final es farà al maig en un congrés a Alp.

El SEM és un dels integrants del projecte Egalurg, finançat amb fons europeus Feder, que té per objectiu crear una xarxa de cooperació mèdica per emergències i catàstrofes als Pirineus i en són socis el Centre Hospitalari de Tolosa de Llenguadoc, el SEM, el Centre Hospitalari de la Costa Basca i el Centre d’Investigació Biomèdica Navarrabiomed.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona