Salut

Majors de 30 i cuidadors ja poden rebre la tercera dosi

Un terç dels catalans ja disposa de la vacuna de reforç

Salut insisteix que és necessària per millorar i allargar la immunitat davant l’òmicron

Els discapacitats entren en la nova obertura

El Departament de Salut va rebaixar ahir el llindar per rebre la dosi de reforç de la vacuna anticovid fins als 30 anys, després que la Comissió de Salut Pública de l’Estat habilités aquesta possibilitat el dia anterior. Els interessats a rebre la tercera punxada, que reforça i allarga la immunitat davant la variant òmicron, poden demanar cita a través del portal Vacunacovidsalut.cat . Tot i això, Salut insisteix que els grups prioritaris per a aquesta dosi de record són les persones de 40 anys o més, així com els vacunats de qualsevol edat que en el seu moment haguessin rebut AstraZeneca i Janssen, ja que els vaccins sense ARN missatger han resultat menys eficaços per prevenir la malaltia greu.

En paral·lel, també s’ha rebaixat a cinc mesos el temps que cal esperar per posar-se la dosi de record si s’havia rebut Pfizer o Moderna. Fins ara s’administrava quan havien passat 6 mesos d’haver completat la pauta. Aquesta modificació no afecta les persones que van ser protegits amb Janssen o AstraZeneca, per a les quals el temps d’espera només era de tres mesos i no s’ha modificat.

La dosi de record augmenta la immunitat, l’allarga i ajuda a reduir el risc d’ingressar a l’hospital a causa de la covid. Els darrers estudis internacionals mostren que l’efectivitat de la dosi de record enfront la hospitalització relacionada amb la variant òmicron és d’un 88%. Fins ara, s’han posat a Catalunya més de 14,4 milions de dosis de la vacuna contra el SARS-CoV-2, de les quals 2,4 milions han estat dosis addicionals.

També als discapacitats

L’anunci de l’ampliació de la dosi de record el va fer el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, en una entrevista a Catalunya Ràdio, en què va explicar que aquest reforç també estarà a l’abast del col·lectiu de persones discapacitades i els seus cuidadors, encara que no compleixin amb els criteris d’edat establerts. Segons les dades de la Generalitat, es tractaria d’unes 16.000 persones.

En la mateixa entrevista, el conseller va explicar, “amb tots els condicionants del món”, que la pandèmia “podria” estar començant a entrar en la seva fase final. Per Argimon, l’evolució lògica del virus és que arribi a una fase en què convisqui amb la societat “de manera més pacífica”. L’esclat de l’òmicron, suavitzat per la vacuna, podria donar una immunitat que derivi cap a aquesta endèmia.

LA XIFRA

16.000
persones
dependents i les que les cuiden estan per sota dels 30 anys i ja poden rebre la dosi de reforç.

La pauta completa arriba al 77,1%

Les darreres 24 hores, Salut ha administrat 59.675 terceres dosis, de manera que n’acumula ja gairebé 2,5 milions ja injectades. Tot plegat fa que hi hagi un 34,6% de la població que ja ha rebut la dosi de reforç, que inclou la tercera dosi o la segona en el cas de les persones vacunades amb Janssen (monodosi) i les persones que han passat la covid i també van rebre una única punxada. La pauta completa ja ha arribat a un total de 6.129.421 persones, el 77,1% de la població. Tenint només en compte els majors de 12 anys, el 85,3% tenen la pauta completa i el 87,4%, almenys una dosi. Entre els més joves, hi ha un 85,2% de vacunats de 16 a 19 anys, un 59,1% de 12 a 15 i un 3,2% de 5 a 11 anys (però un 33,9% ja tenen la primera dosi).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El web de l’Àrea privada ciutadana de la Generalitat, ara més senzilla i amb més serveis per a les persones

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona