Salut

Catalunya tanca l’any amb 74.400 treballadors de baixa per covid-19

La xifra triplica l’anterior, el pont del desembre

Les UCI registren 10 malalts més, tot i el descens puntual de contagis per Cap d’Any, fins als 8.117

Catalunya va tancar l’any amb 74.400 persones de baixa laboral per estar contagiades amb covid-19. Aquesta xifra és pràcticament el triple de la que es registrava abans del pont del desembre, quan els treballadors que no van poder acudir a la feina a causa del virus eren 27.249. La dada ja es va duplicar al cap d’una setmana, amb 45.117 baixes registrades entre el 17 i el 23 de desembre. El ritme accelerat de contagis per l’avenç de la variant òmicron durant les festes de Nadal ha fet pujar encara més les xifres i en l’últim tram de l’any s’hi han sumat 52.235 persones més. L’expansió és tan intensa que el total de positius detectats l’última setmana a Catalunya ha arribat als 123.927.

Xifres diàries

Pel que fa a les dades d’ahir, Salut va comunicar l’ingrés a les UCI de 10 malalts més, per bé que aquesta pujada va coincidir amb un descens de contagis, probablement puntual a causa de la festivitat de Cap d’Any, ja que se’n van notificar 8.117, en contrast amb els més de 22.000 de la vigília.

Atesa la propagació de les últimes setmanes, i amb l’argument que la nova variant òmicron, que ja és predominant, mostra símptomes més lleus en general, el govern espanyol i les comunitats autònomes van reduir de deu a set dies l’aïllament preceptiu dels casos lleus o asimptomàtics de covid, una mesura que ja s’aplica en altres països, com ara els Estats Units.

Ara com ara, poden demanar la baixa tots els positius, tinguin o no símptomes, i els contactes estrets no vacunats, ja que són els que estan obligats a guardar quarantena. El govern català volia ampliar el requisit de la quarantena als contactes estrets que sí que estiguin vacunats, però, finalment, va acceptar el criteri del Ministeri de Sanitat per tal de “no generar confusió”.

Actualment, també, i des del 27 de desembre, les persones que tinguin un resultat positiu amb un test de farmàcia no cal que repeteixin la prova al seu centre d’atenció primària i poden tramitar la baixa laboral de forma telemàtica.

Trens i bàsquet

La incidència del virus en alguns col·lectius està afectant algunes activitats. Per exemple, una cinquantena de baixes de covid entre maquinistes ha obligat a cancel·lar entre 20 i 30 trens al dia a Rodalies i a oferir puntualment transport per carretera en alguns trams. Per exemple, ahir, el tren de l’R3 que havia de sortir a la tres quarts de dues de la Tor de Querol no va circular fins a Vic i Renfe va oferir transport alternatiu per carretera. Fonts de Renfe van assegurar a l’ACN que l’operadora intenta “minimitzar l’afectació”, però recorda que els conductors no es poden substituir fàcilment. La mateixa font va informar que, de moment, els trens de TAV i llarga distància no s’estan veient afectats per cancel·lacions.

El món de l’esport també està patint alteracions. La lliga de bàsquet, l’ACB, va anunciar, ahir, reajustaments en el calendari per a diversos partits a causa dels brots de covid que afecten, entre d’altres, els equips del Barça i del Joventut de Badalona.

LA XIFRA

123.927
contagis
s’han detectat en tan sols l’última setmana, a causa de la forta expansió de la variant òmicron.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Regne Unit

Cinc migrants moren en l’intent de creuar el canal de la Mànega

Barcelona
GIRONA

El Servei Municipal d’Esports ofereix 228 places en 23 cursos aquest estiu

GIRONA
societat

Multarà per l’excés de soroll i el consum d’alcohol al carrer

Sabadell
Societat

Estudiarà si cal reforç puntual dels mossos

Tarragona
salut

L’Associació Contra el Càncer posa en marxa el programa “Rutes Saludables”

olot
Gregori Vizcaino i Vallbona
Director de l’Ascensió, Fires i festes de Granollers

“Hem d’entendre l’Ascensió com un estat d’ànim”

Granollers
Olot

Urbanitzen l’últim espai verd de la falda del Montsacopa

Olot
Societat

Dos-cents drons a la Cremada de Badalona

Badalona
Societat

Donen dispositius traductors per facilitar el treball humanitari d’Open Arms

Badalona