Salut

Un nivell de contagis que mena cap al confinament

Els assessors volien mesures més dures i no descarten tancar la població per un temps breu

Hi ha el triple de casos i la meitat de morts que fa un any

Les mesures anunciades per esmorteir la sisena onada poden semblar dures, però no ho són prou per combatre de manera eficient l’evolució dels contagis, d’acord amb el criteri del comitè científic que assessora el Departament de Salut. En l’últim informe, els metges i científics de més renom del país proposaven a l’executiu de Pere Aragonès accions molt més contundents encara, com ara restringir les trobades a només quatre persones en l’àmbit públic i a només els convivents en el privat, en comptes de les deu actuals a qualsevol indret. A més, recomanaven tancar els espais interiors de la restauració i només deixar obrir les terrasses a un 50%, suspendre l’activitat esportiva no federada, a més d’altres accions, com ara ampliar l’ús del passaport covid i facilitar l’accés als test d’antígens.

D’acord amb aquest informe, a Catalunya hi ha una situació de “transmissió comunitària no controlada i sostinguda que pot excedir o excedeix les capacitats de resposta del sistema sanitari”, un fet que fa recomanable una revisió “freqüent i periòdica” dels indicadors i que no permet descartar “la possibilitat d’aplicar mesures més restrictives, inclòs un confinament de durada curta com ara el d’altres països d’Europa”. Aquesta possibilitat, doncs, estarà de nou damunt la taula un cop passin les festes de Nadal, en les quals s’incrementaran els contagis perquè no s’espera que les noves mesures hagin començat a fer efecte.

Rècord de positius

Diversos membres del comitè assessor en covid coincideixen que, en el pitjor dels escenaris, es podria arribar a tenir 50.000 noves infeccions diàries, una xifra absolutament desproporcionada en relació amb les actuals. Sumant els últims set dies amb dades consolidades n’hi ha hagut gairebé 38.000, però no s’hi comptabilitzen les dades de dilluns, quan segons Salut n’hi va haver 11.434, un fet que suposa un rècord en qualsevol onada.

La comparació entre les dades actuals i les del Nadal passat deixen clara l’efectivitat de la vacunació. Amb gairebé el triple de contagis, l’afectació a les UCI és similar i les defuncions, la meitat. Amb tot, l’increment exagerat de casos per la major transmissivitat de l’òmicron podria posar contra les cordes de nou el sistema sanitari. A l’hospital del Mar, per exemple, ja s’han començat a situar pacients covid fora de la unitat d’hospitalització de malalties infeccioses.

LA XIFRA

38.930
consultes
de covid va haver d’entomar aquest dilluns l’atenció primària, gairebé 12.000 més que l’anterior.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ESPORT

Reconeixement al joc net i a l’exemplaritat en l’esport

GIRONA
SOCIETAT

La Fira Triumvirat es clou amb activitats de reconstrucció històrica

L’ESCALA
SOCIETAT

Èxit del Mercat de la Furgoteca de Salt

SALT
kenya

Les inundacions ja han provocat un mínim de 228 víctimes mortals

barcelona
successos

La Fira d’Abril es desvincula del tiroteig mortal

BARCELONA
brasil

Almenys 67 morts en els aiguats al sud del país

barcelona
medi ambient

Pla a Sitges per reduir les 52 colònies formades per 956 gats

SITGES
societat

Èxit de la pedalada per reclamar el dret dels infants a anar amb bicicleta

barcelona
medi ambient

Recorren durant tres dies l’entorn del riu Gaià per defensar-ne el cabal ecològic

salomó