Salut

Vacunació doble: grip i Covid, una a cada braç

Arrenca la inoculació de la dosi de reforç per a majors de 70 anys i la protecció gripal en col·lectius de risc

L’any passat el coronavirus va anul·lar la grip, però enguany es tem que torni a circular

S’han comprat més d’1,5 milions de vacunes, totes tetravalents

A mesura que el coronavirus va quedant arraconat i que les mesures preventives es relaxen, hi ha més marge per a la circulació d’altres virus respiratoris. Salut n’ha començat a detectar més casos i tem que enguany, després d’un any d’absència, reaparegui la grip. Per això, va engegar ahir la campanya de vacunació preventiva, que coincideix amb l’inici de la inoculació de la dosi de reforç contra la Covid a la població general. Com que tot plegat pot generar dubtes, mirem de resoldre’ls.

Qui es pot vacunar?

La vacuna de la grip està recomanada per a la població major de 60 anys, les persones menors de 60 que tenen risc de complicacions per alguna malaltia de base i els grups que poden transmetre la grip als anteriors. Aquí hi hauria el personal sanitari i sociosanitari i certs col·lectius considerats essencials. També es recomana a embarassades, menors de dos anys amb antecedents de prematuritat (nascuts abans de les 32 setmanes de gestació) i, finalment, pacients amb immunodepressió. Pel que fa a la dosi de reforç de Covid, és per als majors de 70 anys que ja faci més de mig any que van rebre la darrera punxada.

Juntes o separades?

Per comoditat personal, però sobretot per no sobrecarregar el sistema sanitari, si es té el perfil es poden rebre les dues punxades en la mateixa cita, inoculant cada vacuna en un braç diferent. La de la grip ja fa anys que es combina amb d’altres, i al Canadà i al Regne Unit ja fa un temps que es fa amb la de la Covid i no ha generat cap problema.

Com demano cita?

Qui formi part dels col·lectius de risc pot demanar cita a través del web de programació de visites, a l’apartat Cita de La Meva Salut o bé contactant directament amb el CAP que li correspongui. A més, ara des de la primària també s’incentiva la vacunació oportunista, de manera que quan una persona susceptible de ser vacunada vagi al centre per qualsevol altre motiu, se li oferirà la possibilitat d’immunitzar-se en aquell moment.

Hi ha prou vacunes?

Salut disposa aquest any d’1.570.000 dosis de vacunes antigripals. Són 120.000 més de les que va comprar l’any passat, però les mateixes que va acabar punxant, ja que hi va haver una aportació extra de l’Estat en vista de la demanda rècord. L’objectiu és superar cobertures de vacunació del 75% en majors de 60 i en el personal sanitari, i del 60% en embarassades i en persones amb condicions de risc, d’acord amb els objectius de l’Organització Mundial de la Salut.

De quin tipus són?

Els virus de la grip canvien d’un any a l’altre i les vacunes per protegir-se’n, també. La tria de quines s’utilitzen es fa amb antelació i segons els virus que van circular l’any passat o el darrer hivern a l’hemisferi austral. Enguany, l’absència de referències recents complica la tria, però, en tot cas, Salut s’ha cobert les espatlles i, per primer cop, totes les dosis comprades seran tetravalents (contra quatre famílies virals diferents).

Són efectives?

A banda de la coincidència entre els virus circulants i els de la vacuna, també hi influeix l’edat i l’estat de salut de la persona. Segons estimacions del Ministeri de Sanitat, el 2019 la vacunació contra la grip va evitar un 37% de morts, un 40% d’ingressos a l’UCI i un 26% d’hospitalitzacions entre els majors de 64 anys.

Però hi haurà grip?

L’hivern passat el SARS-CoV-2 es va imposar al virus de la grip, però enguany ja s’està notant circulació de virus respiratoris, segons Salut. Això fa pensar que aquest hivern sí que circularà el de la grip, tot i que potser menys que abans de la pandèmia. “Segurament sí que veurem grip aquest any. Hi ha circulació de virus i està augmentant. Si volem estar protegits durant l’hivern, ara és el moment de vacunar-se”, diu la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas.

I la tercera dosi?

Fins ara, ja s’havia obert a les persones que viuen a les residències i a les immunodeprimides. Ara es facilita també a la població general de més de 70 anys. Es posa sempre Pfizer o Moderna i es preveu que l’Estat aprovi aquesta setmana que també la puguin rebre si la pauta inicial es va fer amb Janssen.

Puc tenir grip i Covid alhora?

És infreqüent, però pot passar. Segons un estudi, això implicaria tenir el doble de probabilitats de morir que si només es tingués la Covid.

On es vacuna?

Com l’any passat, Salut vol garantir les mesures higièniques i descongestionar els fluxos circulatoris als CAP. Per això, s’establiran punts de vacunació segurs, ja sigui al mateix CAP o en espais annexos i comunitaris. Al marge dels centres de primària, n’hi haurà uns 385 arreu del país en espais com ara centres cívics, casals, biblioteques, museus, pavellons, etc.

Ampliació del passaport Covid

La possibilitat d’estendre l’anomenat “passaport Covid” a sectors com ara la restauració, els gimnasos i la cultura agafa volada. La inestabilitat dels marcadors, que pugen i baixen com dents de serra, i la possibilitat que empitjorin, com passa als països de l’entorn, porten Salut a plantejar-se aplicar-lo més enllà de l’oci nocturn abans de decretar nous tancaments. El comitè d’assessors externs ja hi treballa i un dels indicadors per plantejar la mesura segurament seria la pressió hospitalària i assistencial. El llindar amb què es podria treballar és el d’un centenar de persones ingressades a l’UCI, i ara n’hi ha 90. “Estem fent un seguiment continu”, diu Cabezas.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona