Salut

Els primers psicòlegs de reforç ja treballen als punts més calents

Dels 150 professionals que Salut espera fitxar enguany ja n’hi ha 45 fent tasques comunitàries en zones deprimides

L’atenció primària s’ha començat a reforçar amb una primera remesa de professionals de la salut mental –majoritàriament psicòlegs, però també educadors socials i nutricionistes– que desenvoluparan tasques de detecció precoç i atenció del malestar emocional als barris amb les rendes més baixes del país. De moment, dels 150 que el Departament de Salut preveu contractar fins a finals d’any, ja n’hi ha 45 treballant sobre el terreny o a punt per fer-ho la setmana vinent. Per al 2022 s’esperen noves contractacions, possiblement unes 200 més.

En un context de clar deteriorament de la salut mental de resultes de la pandèmia, aquest reforç de professionals no es dedicaran a passar consulta clínica ni tindran una cartera de pacients assignada, sinó que se centraran a fer un treball comunitari, sobre el terreny, a les zones de més vulnerabilitat per tal de promoure la salut mental i prevenir conflictes emocionals. A més, hauran de detectar factors de risc psicosocials o situacions de risc elevat que puguin portar a un patiment mental entre els col·lectius de la població que més ho necessitin.

Un exemple d’aquest nou perfil de professionals és Carlota Vázquez, una psicòloga amb experiència prèvia en salut mental comunitària al barri de la Florida de l’Hospitalet de Llobregat que ara s’ha integrat al CAP de la zona com a nou referent de benestar emocional. “La meva funció serà també actuar com a pont i nexe d’unió entre la xarxa de salut mental ja establerta i la xarxa comunitària del barri, per fer una detecció precoç dels factors psicosocials de risc de les persones de la comunitat”, explica.

Així doncs, una de les seves primeres funcions serà assistir a unes escoles del barri en les quals els professors han detectat actituds “preocupants” pel que fa a la percepció dels cossos i el maneig de les emocions i fer treball conjunt amb els alumnes. La idea és que la intervenció comunitària incrementi les accions d’acompanyament i millori l’eficiència de l’abordatge dels problemes de salut mental de les persones en risc per tal que no derivin en problemes més greus, evitant d’aquesta manera l’excessiva medicalització de la salut mental.

LA FRASE

Els nous referents de benestar emocional no faran atencions individuals sinó accions comunitàries
Josep Maria Argimon
Conseller de Salut

Mil agressions als sanitaris, un 10%, físiques

El personal sanitari català va viure l’any 2020 un total de 181 situacions de violència als hospitals i de 776 als centres de primària. Són dades de l’Institut Català de la Salut, que detallen que va caldre presència policial en 128 ocasions i que els atacs físics van ser 92, repartits a parts iguals entre CAP i hospitals. El personal d’infermeria, auxiliars d’infermeria i facultatius van ser els més afectats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

enogastronomia

Clou el cicle ‘d’vines 2024’ per promocionar la dona al sector vitivinícola

Lleida
societat

El 82% dels vehicles ja han sortit de l’àrea de Barcelona

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona