Salut

Llum verd a l’assaig del vaccí d’Hipra contra la Covid-19

L’Agència Espanyola del Medicament ha autoritzat la multinacional catalana a dur a terme el primer estudi en humans que es fa a l’Estat espanyol

El Clínic i el Trueta han reclutat voluntaris

L’Agència Espanyola del Medicament i Productes Sanitaris (AEMPS) ha autoritzat l’assaig clínic en humans de la vacuna PHH-1V contra la Covid-19 de la companyia farmacèutica Hipra, amb seu a Amer (Selva). Es tracta del primer assaig clínic en persones d’una vacuna contra la Covid-19 desenvolupada en l’àmbit de l’Estat espanyol.

L’estudi de la fase I/IIa del vaccí tindrà un caràcter aleatori, controlat i emmascarat; això vol dir que s’administrarà el fàrmac d’Hipra o una vacuna autoritzada emmascarades, de manera que ni el pacient ni l’equip investigador puguin identificar quina és quina. Els principals objectius de l’assaig són avaluar la seguretat i la tolerabilitat de la vacuna PHH-1V, així com la seva immunogenicitat i eficàcia.

Per tal de dur a terme l’assaig clínic, els hospitals Clínic de Barcelona i Josep Trueta de Girona han fet una campanya de reclutament de desenes de voluntaris d’entre 18 i 39 anys que no hagin passat la malaltia i que tampoc estiguin vacunats. I, segons l’Agència Espanyola del Medicament, ara començarà el procés de selecció dels voluntaris que reuneixin els criteris esmentats. Els voluntaris rebran dues dosis de la vacuna de la multinacional catalana. En les dues primeres fases de l’assaig, es necessiten pocs pacients –una cinquantena–; en les dues restants, milers de voluntaris.

Aquesta vacuna està basada en dues proteïnes recombinants estructuralment similars (l’una, corresponent a la variant alfa; l’altra, corresponent a la variant beta) capaces de generar una resposta immunològica davant d’una de les proteïnes del SARS-CoV-2. Es tracta de la mateixa plataforma que s’ha utilitzat per a les vacunes Novavax i Sanofi/GSK, que ja estan en procés d’avaluació de cara a l’autorització per part de l’Agència Europea del Medicament (EMA). A diferència d’aquestes dues, la plataforma expressa proteïnes de dues variants diferents.

Durant l’assaig, es farà un monitoratge estret de tots els voluntaris i una identificació de tots els casos adversos i d’infecció de SARS-CoV-2 que es produeixin. Això permetrà dur a terme anàlisis preliminars amb resultats intermedis que permetin continuar avançant en la investigació. No obstant això, caldrà esperar que l’assaig clínic hagi acabat per tal d’analitzar totes les dades i extreure’n conclusions finals.

L’Agència Espanyola del Medicament ha destacat que els assajos clínics formen part dels requeriments que han de dur a terme totes les vacunes en procés d’investigació de la seva qualitat, seguretat i eficàcia. La multinacional va anunciar a principis d’any que la investigació estava molt avançada i que preveien començar els assajos clínics aquest estiu, un cop finalitzades les proves preclíniques amb animals. La previsió amb què treballa la companyia és començar amb el procés de producció de la vacuna al mes d’octubre i fabricar-ne 400 milions de dosis el 2022 i 1.200 milions el 2023. El 16 d’abril, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va visitar la fàbrica d’Amer,

LA XIFRA

400
milions de dosis té previst produir el 2022 la multinacional catalana amb seu a Amer.

Investiguen nous medicaments

L’OMS va anunciar ahir l’inici d’assajos en pacients Covid hospitalitzats amb tres nous possibles tractaments en els quals es faran servir els medicaments artesunate (produït per la farmacèutica Ipca), imatinib (de Novartis) i infliximab (de Johnson & Johnson), segons l’agència Efe. Fins ara, l’artesunate s’utilitzava en el tractament de casos greus de malària; l’imatinib, en alguns tipus de càncer, i l’infliximab, en el tractament de l’artritis reumatoide i malalties que ataquen el sistema immunològic. Els tres medicaments han estat donats pels seus fabricants i van ser seleccionats per un comitè independent d’experts, “atès el seu potencial a l’hora de reduir el risc de mort en pacients de Covid-19”, destaca l’OMS.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges