Salut

Trasplantament cardíac amb un cor aturat

“Soc viu!” va ser, és clar, la primera cosa que li va passar pel cap a Francesc Béjar el maig passat, en despertar-se després de rebre un cor procedent d’un donant amb aturada cardíaca controlada, gràcies a un trasplantament pioner al país que es va completar amb èxit a l’hospital de Bellvitge. Després de 12 anys amb una cardiopatia greu, als 54 ja se sentia “molt al límit” i ara encara una nova vida.

Mentre les donacions d’òrgans per mort encefàlica són habituals, l’asistòlia controlada és un procediment més recent i infreqüent, especialment pel que fa al cor. En les primeres, el sistema nerviós ha deixat de funcionar, però, durant un curt període de temps, continua circulant la sang i es poden extreure diversos òrgans per ser reutilitzats. Aquest nou mètode, en canvi, es pot dur a terme quan un pacient té un pronòstic de vida nul i se’l manté viu a l’UCI de manera artificial. Llavors, es valora la possibilitat que aquesta persona sigui donant i es du a terme una aturada circulatòria controlada. Atès que el cor no pot estar més de 20 minuts sense irrigació, aquest és el límit per certificar la mort del donant i iniciar una reactivació artificial de la circulació de la sang per veure si el cor té capacitat de bategar de nou, un procediment que dura entre 30 i 45 minuts.

“Els criteris necessaris per poder extreure i posteriorment implantar aquests cors són molt estrictes, específics i controlats”, ressalta el doctor Fabrizio Sbraga, cirurgià cardíac de l’hospital de Bellvitge. Amb aquest sistema s’havien efectuat ja trasplantaments de ronyó, fetge o pulmó, però l’hospital de Bellvitge és el primer centre català que aplica aquesta intervenció al cor. Només els Estats Units, el Regne Unit, Austràlia, Bèlgica i Espanya havien fet abans aquest trasplantament.

L’evolució dels trasplantats de ronyó, predita amb computació

Investigadors de l’hospital Clínic han trobat la manera de detectar, amb una precisió del 96%, l’evolució d’un pacient trasplantat de ronyó ingressat per Covid-19, fins al punt de saber si necessitarà un llit d’UCI o caldrà intensificar el seu tractament. Ho fan gràcies a un algorisme que categoritza l’evolució dels pacients a través dels valors de les anàlisis fetes en l’ingrés hospitalari i que detallen a la revista Artificial Intelligence Review. El mètode es va desenvolupar durant la primera onada de la pandèmia, quan el servei de nefrologia del Clínic va fer seguiment d’un miler de pacients, 38 dels quals van ingressar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES