Salut

La UE porta AstraZeneca als tribunals pel retard en l’entrega de vacunes

Brussel·les reclama mesures cautelars per obtenir 200 milions de dosis

La farmacèutica plantarà cara i justifica la demora per problemes de producció

El conflicte per les vacunes es judicialitza. La Unió Europea porta AstraZeneca als tribunals per no haver entregat les dosis promeses i incomplir el contracte. La farmacèutica ho nega i justifica la demora pels problemes globals de producció, però ara ho haurà de demostrar davant d’un jutge. Després de mesos de retrets encreuats i negociacions infructuoses, la Comissió Europea i AstraZeneca s’enfrontaran en una dura batalla legal en el que serà el primer gran cas judicial per les vacunes de la Covid-19.

Divendres passat l’executiu europeu va presentar una demanda contra la multinacional suecobritànica per “incompliment reiterat” de contracte i pel fet de ser un proveïdor sense una “estratègia fiable” de distribució. Demà es farà la primera vista a l’imponent Palau de Justícia de Brussel·les, un espai familiar per als catalans que segueixin la saga de les euroordres contra els exiliats.

La justícia belga és l’encarregada de resoldre la polèmica disputa i en les pròximes setmanes haurà de respondre a la petició de mesures cautelars de la CE. Fonts comunitàries indiquen que els jutges podrien forçar AstraZeneca a entregar les vacunes a la UE sota amenaça de multa si accepten intervenir de manera provisional mentre resolen el fons del cas.

Estan en joc 200 milions de dosis. Entre el gener i el març AstraZeneca va entregar 30 milions de vacunes, en comptes dels 120 milions que s’havia compromès a lliurar. En el segon trimestre n’havia de repartir 180 milions, però tampoc ho farà i només preveu enviar-ne 70 milions. Així, està demorant més del 60% de les vacunes que havia promès per a la primera meitat del 2021. Amb la demanda i les cautelars, la UE pressiona la farmacèutica perquè acceleri els enviaments, però AstraZeneca pretén plantar cara “amb fermesa”. “Hem complert el contracte”, va dir en un comunicat.“Estem avançant per resoldre els reptes tècnics i la nostra producció està millorant, però el cicle de producció d’una vacuna és molt llarg i les millores triguen a generar un augment de les dosis.”

Itàlia comença la reobertura

Després de mesos de restriccions, Itàlia va començar ahir un procés gradual de reobertura, que inclou la recuperació de la mobilitat entre regions. La restauració ja pot servir menjar a l’exterior fins que comenci el toc de queda, a les deu de la nit, i els cinemes i teatres tornen a obrir les portes després de gairebé un any tancats, excepte un parèntesi a l’estiu. El pla inclou també el retorn a les aules dels alumnes de secundària i d’universitat. També van tornar ahir a l’aula els alumnes de preescolar i primària a l’Estat francès, el primer pas en la desescalada del país.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Entitats i plataformes es manifesten demà contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Un estudi de l'IDIBGI i l'ICO identifica un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona
CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON
VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els farratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA