Salut

Can Ruti tractarà el Parkinson sense mètodes invasius

L’aparell que redueix el tremolor arriba a la sanitat pública

Fins ara només s’aplicava en centres privats

Catalunya disposarà aviat d’un aparell per eliminar els símptomes del Parkinson i el tremolor essencial en un dels seus hospitals públics, concretament a l’hospital Germans Trias i Pujol de Badalona, Can Ruti. Fins ara a Catalunya només hi havia un centre privat que disposava de l’anomenat Exablate Neuro, desenvolupat per la companyia israeliana Insightec i distribuït per Palex Medical. L’aparell fa servir una tecnologia d’ultrasons focals d’alta intensitat que, guiada per una ressonància magnètica, elimina els tremolors sense intervenció quirúrgica, sense ingrés, sense dolor i amb uns resultats immediats que redueixen de mitjana un 80% els tremolors del pacient, amb la consegüent millora de la seva qualitat de vida.

Indolor i efectiu

La tècnica, que s’aplica als pacients que els neuròlegs consideren que per la seva morfologia i els seus símptomes són idonis per al tractament, consisteix en una única sessió que dura de dues a tres hores. És totalment indolora, no requereix convalescència i suposa un gran canvi per als pacients en tremolor, tremolor dominant de la malaltia de Parkinson i dolor neuropàtic.

L’Exablate Neuro arribarà probablement a l’estiu a Catalunya. L’objectiu és que a tot l’Estat, on actualment només és present en quatre centres privats (on el tractament pot costar uns 20.000 euros), n’hi hagi tres d’accés públic. El primer, a Santiago de Compostel·la, ja està instal·lat. El de Catalunya i el de Madrid han quedat endarrerits per les restriccions de mobilitat de la Covid-19, segons portaveus de la iniciativa.

Fins a l’actualitat, els símptomes del Parkinson i del tremolor essencial només es podien pal·liar mitjançant medicació o bé amb una tècnica molt més invasiva, l’anomenada estimulació cerebral profunda, que consisteix en una incisió al crani en què s’implanta un dispositiu que produeix un impuls elèctric i bloqueja els senyals que provoquen els símptomes motors incapacitants.

Si bé el Parkinson és una malaltia prou coneguda, el tremolor essencial, que sovint s’hi confon, és un dels trastorns del moviment neurològic més comú. A Catalunya, aquesta afecció té una prevalença molt alta, ja que afecta més de 100.000 persones. Tot i estar infradiagnosticat, es tracta d’un dels trastorns del moviment més comuns. Els pacients que el pateixen perden la capacitat de realitzar tasques quotidianes com vestir-se, menjar, escriure, conduir o treballar, i poden acabar sent dependents.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva
CALDES DE MALAVELLA

Finalitzen les obres de la depuradora de Can Carbonell

CALDES DE MALAVELLA

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona

Totes les cries del musclo del Delta acabaran provenint de Roses

roses