Salut

Factors epigenètics prediuen la gravetat de la Covid-19

El doctor Esteller demostra que el 13% de la població té una signatura epigenètica procliu a la versió greu de la malaltia

L’edat és el principal factor per explicar la diversitat de quadres clínics de la Covid-19, però n’hi ha d’altres que també hi tenen pes, com la coexistència d’altres patologies. Com més avança la investigació en la malaltia, més se’n troben, i el doctor Manel Esteller n’ha descobert un de nou: la dotació epigenètica de cada persona també juga un paper important en la severitat dels efectes per la infecció amb coronavirus.

El director de l’Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras, juntament amb la cap del grup de malalties neurometabòliques de l’Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge, Aurora Pujol, va estudiar el material genètic de més de 400 persones que havien donat positiu en Covid-19 i no pertanyien a cap grup de risc. D’aquests, la meitat va passar la infecció amb símptomes lleus o inexistents i l’altra meitat va requerir un ingrés hospitalari amb assistència respiratòria inclosa. Comparant els genomes de tots ells i analitzant “un milió de punts que, com interruptors químics, apaguen i encenen els gens”, els investigadors van trobar-ne una cinquantena que són clau per determinar l’aparició de la versió greu de la malaltia en gairebé el 90% dels casos.

Segons Esteller, aquestes modificacions en l’epigenoma succeeixen principalment en gens associats amb una excessiva resposta inflamatòria i en gens que predisposen a patir malalties metabòliques com la diabetis o l’obesitat. Curiosament, també es dona en gens que provoquen una reacció immune especialment intensa. “El 13% de la població mundial presenta aquesta signatura epigenètica i, per tant, és la població de màxim risc i a la qual hem de cuidar especialment”, diu el catedràtic de genètica a la UB i investigador Icrea. Aquesta troballa obre la porta a la possibilitat de crear un test similar a una PCR que analitzi els marcadors més forts per tal de “predir amb antelació si la infecció pel virus en un determinat individu requerirà hospitalització o simplement pot ser controlada de forma ambulatòria”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona