Salut

L’Estat limita l’AstraZeneca a la franja de 60-65 anys

El ministeri informa les autonomies de la restricció en el Consell Interterritorial

Nou entrebanc en la vacunació

El Ministeri de Sanitat va decidir ahir a la nit restringir la vacunació amb l’AstraZeneca a la franja d’edat dels 60 als 65 anys. L’evidència que el vaccí pot desencadenar algun tipus de trombe, especialment en dones de menys de 50 anys d’edat, aconsella els farmacòlegs del ministeri de no inocular-la de manera generalitzada a la població adulta, tal com també van decidir ahir diversos estats europeus (més informació a Europa Món). La ministra Carolina Darias va informar ahir les autonomies de la decisió, un fet que complicarà altre cop el calendari de vacunació. Només la comunitat de Madrid va mostrar objeccions a la restricció d’edat per a aquest vaccí i va mostrar-s’hi contrària. Avui es decidirà si s’amplia la franja d’edat dels que la poden rebre als més grans de 65 anys i, sobretot, què passarà amb els ciutadans que ja l’havien rebuda en primera dosi i n’esperen la segona per a la immunitat total.

Catalunya havia defensat sempre emprar l’Astra amb aquests topalls d’edat, per als qui no comporta pràcticament riscos. La consellera Alba Vergés va lamentar ahir a la nit l’anar i venir del Ministeri de Sanitat. “Els topalls totals d’abans eren inadequats de demostrar i no ajudaven a l’estratègia de vacunació coherent”. L’’Estat espanyol ja va aturar la vacunació amb les Astra arran dels primers casos de trombes. Va estar 15 dies sense administrar-les fins que l’Agència Europea del Medicament va donar-hi el vistiplau provisional, tot i que ahir va aclarir que sí relacionava les vacunes amb els casos de trombosi, sense deixar de recomanar-les per reduir la pandèmia de Covid.

L’AstraZeneca deixarà d’inocular-se, doncs, a les persones més joves de 60 anys. El gruix de 65 a 70 anys rebrà les vacunes de Jansen, de manera que el ministeri preveu “compensar” les Astra que no es posin amb les de Jansen que rebrà massivament aquest mes d’abril, segons la ministra Darias.

El nou entrebanc provocara un altre endarreriment del procés. Catalunya ja ha començat a vacunar les persones menors de 79 anys amb les Pfizer, tot i que no ho farà massivament en la franja de 75 a 79 fins a la setmana que ve. La franja de 60 a 65 anys ha avançat poc en la vacunació. Només un 36% de catalans l’han rebuda en primera punció, i un 1% la segona dosi.

LA XIFRA

2
llars d’avis del total de 1.039 ja només queden amb algun cas de Covid. Són de Barcelona i Tarragona.

LA FRASE

Estem sorpresos per l’anar i venir de l’Estat per acabar allà on sempre li havíem dit que se situés
Alba Vergés
consellera de salut


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES
sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona
Infraestructures i Serveis

Aposten per desdoblar una línia de mercaderies Saragossa-Tarragona amb estació a Lleida

Lleida
GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra