Salut

Turisme a mitges i domèstic

Més afluència en cases rurals, la Costa Brava i el Pirineu, que omplen del Divendres Sant al dilluns de Pasqua

La Costa Daurada o Barcelona tenen ocupacions de mínims

La pandèmia torna a portar, un any després de l’inici de la crisi sanitària, una Setmana Santa turística a mig gas i molt domèstica. Les restriccions a la mobilitat impedeixen l’arribada de turisme estranger i de l’Estat espanyol, i les estades dels catalans es limiten també al territori. En zones com la ciutat de Barcelona o la Costa Daurada, les previsions no són gaire bones. En canvi, al Pirineu i a la Costa Brava, i també en allotjaments de turisme rural de l’interior, les previsions són esperançadores.

“Donem la Setmana Santa per perduda”, manifestava el director general del Gremi d’Hotels de Barcelona, Manel Casals, a l’agència l’ACN. Actualment, la ciutat té un 25% de la planta hotelera oberta, amb una ocupació de prop del 15%, i no es preveuen gaires canvis durant la setmana. “Tenim molt clar que no tindrem Setmana Santa”, deia, i recordava que el 85% dels turistes són internacionals.

També serà incerta la campanya a la Costa Daurada, on només obren entre un 15 i un 20% dels hotels, gairebé un 50% dels apartaments turístics i un 80% dels càmpings. El fet que Port Aventura estigui tancat i no iniciï la temporada fins al 23 d’abril també els ha perjudicat. A més, a la demarcació de Tarragona hi tenen segona residència moltes famílies d’Aragó, Navarra, el País Basc o La Rioja.

“És cert que estem millor que l’any passat, quan estàvem tancats, però hauríem volgut que la situació sanitària ja donés peu perquè tot el públic espanyol es pogués moure”, va lamentar el portaveu de la Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme de la província de Tarragona (FEHT), Xavier Guardià.

Així doncs, les cases rurals, la platja –especialment la Costa Brava–, el Pirineu i les estacions d’esquí, són alguns dels llocs triats preferentment pels catalans per passar-hi les vacances de Setmana Santa.

Les previsions a la Costa Brava són molt bones, amb la majoria de places hoteleres obertes ja venudes, encara que el 50% dels establiments estaran tancats. El gerent de l’Associació d’Hostaleria de la Costa Brava, Martí Sabrià, explicava a Efe que espera una plena ocupació el Divendres Sant a la nit i alta ocupació el dijous i el diumenge a la nit, en línia amb la bona resposta del primer cap de setmana sense confinament comarcal, que, segons deia, va ser “una bogeria”.

No obstant això, molts hotels no obriran perquè entre el dilluns de Pasqua i l’arrencada del turisme internacional, que en el cas dels britànics serà a mitjans del mes de maig, no se sap quin nivell de mobilitat hi haurà a Catalunya ni com evolucionarà la Covid, explica Sabrià.

Si la pandèmia recula i s’obre la frontera amb França, Sabrià pronostica un “gran estiu”, perquè ja l’any passat van tenir una ocupació del 78% al juliol i l’agost, amb la qual cosa el sector va mostrar que és una destinació segura per viatjar i “les ganes de moure’s de la gent són immenses”.

També creu que, si tot segueix així, els preus dels hotels pujaran la propera temporada alta després de registrar caigudes de 2 o 3 punts l’any passat. Sabrià confia que per Sant Joan el 80% de les reserves d’estiu estiguin venudes.

Des de la Confederació del Turisme Rural i Agroturisme de Catalunya (Turalcat), Montse Coberó explicava a Efe que l’ocupació d’aquest sector estarà sobre el 80%, tenint en compte que algunes cases grans no obriran, donat que només hi poden allotjar-se els membres d’una única bombolla de convivència. Segons explica, hi ha hagut més peticions que allotjaments disponibles, de manera que hi ha qui s’ha quedat sense poder gaudir d’aquest tipus de turisme.

El Pirineu és una altra de les destinacions més demanades, segons el president de la Federació d’Hostaleria de Lleida, Josep Castellarnau, que assegurava que entre dijous i diumenge l’ocupació a la zona oscil·larà entre el 85 i el 90%, i fins i tot hi haurà alguns establiments que penjaran el cartell de “Complet”.

Les estacions d’esquí preveuen una bona afluència d’esquiadors, encara que algunes, com per exemple Tuixent-la Vansa, ja hauran acabat la temporada. “Esperem un ple”, assegura Joaquim Alsina, de l’Associació Catalana d’Estacions de Muntanya (ACEM), ja que hi ha hagut molt interès per saber com estarien les pistes per Setmana Santa.

Alerten d’un “creixement explosiu” de casos positius

La investigadora Clara Prats, del Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos de la UPC (Biocom-SC), va advertir ahir del risc d’un “creixement explosiu” dels contagis, i va fer una crida a la responsabilitat individual per evitar una quarta onada de la pandèmia.

En una entrevista a RAC1, la investigadora avisava que la possibilitat d’una quarta onada és cada vegada “més probable” i demanava “prudència” i responsabilitat individual durant la Setmana Santa, evitant que es barregin les bombolles de convivència. “Ens arrisquem a una acceleració dels contagis, segons com sigui la mobilitat i, sobretot, la interacció social per Setmana Santa”, va dir.

Menys vehicles retornen a l’àrea metropolitana

El primer cap de setmana de vacances de Setmana Santa va registrar un retorn de vehicles a l’àrea metropolitana de Barcelona inferior al previst. Entre el migdia i les 19h havien tornat 144.557 vehicles, un 11,1% menys que diumenge passat i un 3,6% menys que el dia equivalent de 2019, segons les dades facilitades pel Servei Català de Trànsit SCT). Les xifres indiquen que ahir van sortir més vehicles que diumenge passat, un 8,8% més i en van tornar menys. Així confirmen la tendència apuntada pel SCT que aquest any es pot produir una sortida més esglaonada de vehicles en el temps que acabi diluint les fases habituals d’operació sortida de vacances.

S’obre el tràmit per demanar ajuts en l’oci nocturn

Aquest matí la Generalitat obrirà el tràmit per sol·licitar els ajuts directes de la nova línia destinada a l’oci nocturn i als parcs infantils privats tancats per les restriccions de la Covid-19. Les subvencions es podran sol·licitar fins a l’1 d’abril a través del Canal Empresa i aniran dels 5.000 als 15.000 euros en funció del nombre de treballadors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES