Salut

La vacunació a les residències fa caure les defuncions

L’impacte de la Covid s’ha reduït i han passat del 40% a menys del 15%

Primer van baixar les hospitalitzacions

Les vacunacions a les residències han fet que les morts a causa de la Covid-19 hagin caigut en picat, segons un informe elaborat pel grup de Biologia Computacional (Bio-Comsc) de la UPC per a la Comissió Europea. Les defuncions per coronavirus han passat del 40% aproximadament del total de defuncions a Catalunya a menys del 15%. Així ho va explicar ahir la investigadora Clara Prats a RAC1. “Veiem que la vacunació està sent efectiva i que, en aquests entorns on s’ha patit tantíssim, estan arribant les bones notícies”, va afirmar. Primer es va observar una caiguda en picat de les hospitalitzacions i la reducció de la mortalitat va arribar cap al 20 de gener, quan el 70% dels residents havia rebut la primera dosi de la vacuna, que es considera un nombre prou gran per als efectes poblacionals. Entre l’octubre i el desembre les persones que viuen en residències representaven el 8% del total d’hospitalitzacions i en aquests moments se situen en el 4%, una dada que continua baixant.

La velocitat de propagació del virus va pujar ahir per quart dia consecutiu i es va situar al 0,88 tot i que es va reduir en 82 el nombre de persones ingressades als hospitals, 1.944 , i va baixar en 7 fins a 606 les que estan greus a l’UCI, segons les dades epidemiològiques actualitzades pel Departament de Salut. El risc de rebrot va baixat tres punts i se situa en 261 i es van notificar 2.081 casos de positius en les últimes 24 hores i tres defuncions més.

Un estudi elaborat per científics de la URV i de la Universitat de Saragossa conclou que si la decisió de decretar el confinament domiciliari s’hagués pres només set dies abans en la primera onada de la pandèmia, s’haurien pogut salvar més de 20.000 vides en tot l’Estat.

LA XIFRA

4
per cent
de les hospitalitzacions registrades ara per Covid-19 corresponen a persones que viuen en residències

Un de cada cinc esplais no podrà reprendre l’activitat

Prop d’una desena de municipis van ser ahir el marc de concentracions de joves d’esplais convocades per Esplac per reclamar que aquests equipaments són essencials i denunciar que un 20% es mantenen tancats i que, molt probablement, un de cada cinc no podrà reprendre les activitats. Els manifestants van criticar que només els menors de dotze anys podran gaudir de la flexibilització d’algunes de les darreres mesures dictades pel Procicat, vigents a partir de demà.

A Barcelona es van fer quatre concentracions i la més nombrosa va ser la de plaça Sant Jaume, amb unes 200 persones. També n’hi va haver al Vendrell, Tona, Terrassa, Badalona i Sant Cugat del Vallès. A la plaça Sant Jaume desenes de joves i nens van aprofitar per retrobar-se després de mesos sense veure’s pel tancament dels esplais i jugar. Laura Muñoz, portaveu de la federació d’esplais, va defensar en declaracions a l’ACN que no només han d’obrir per a infantil i primària, ja que “tots els infants i joves necessiten aquest suport” a “l’educació emocional i a la salut mental”. “Som imprescindibles”, va reivindicar i va recordar que aquest any els està afectant molt.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Diagnòstic mèdic al català

Barcelona

Un nou barri que aspira a ser un referent internacional

Sant Adrià de Besòs
Societat

Busquen sostre per als usuaris de l’alberg que tanca a Badalona

Badalona
Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau
Societat

Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau

barcelona
Moda

El món mira la moda nupcial que s’exhibeix a Barcelona

Barcelona

Banc Sabadell celebra la setzena edició dels Aces Solidaris

gastronomia

Cap de setmana de festival gastronòmic al Moll de la Fusta

Barcelona
cultura

L’Ajuntament de Vic introduirà clàusules lingüístiques en els contractes públics

vic
Iran

La Policia de la Moral torna a detenir dones per no portar el vel islàmic

Barcelona