Salut

El Defensor del Pacient diu que Catalunya és la segona comunitat amb més espera per ser intervingut

L’associació denuncia diferències de còmput entre CCAA

Afirma que les xifres de Madrid no són “creïbles”

Catalunya és la segona comunitat amb més retard mitjà acumulat per a una intervenció quirúrgica i la primera en volum de pacients en llista d’espera. Així ho recullen dades de la memòria anual del Defensor del Pacient 2020, que situa la demora mitjana en 223 dies, només per darrere de Castella la Manxa, on són 269 dies. Segons les mateixes dades, Catalunya sí que encapçala el rànquing estatal en nombre absolut de pacients que esperen per a una operació. En concret, són 167.516, que representen el 24% del total dels pacients que esperen a tot l’Estat. Amb tot, l’associació denuncia “diferències de còmput” entre comunitats i sospiten que en alguns casos les xifres són majors, com a la comunitat de Madrid.

D’acord amb la memòria, a Catalunya les intervencions de genoll, pròtesi de maluc i oftalmologia poder arribar fins als cinc mesos d’espera, mentre que les de galindons o les vasectomies es poden allargar gairebé un any. L’associació apunta que com a conseqüència del col·lapse provocat per la pandèmia, es van suspendre la majoria de les intervencions quirúrgiques no urgents i les consultes externes.

Precisament en relació a aquest punt, però, el Defensor del Pacient constata la disparitat de números entre algunes comunitats i reclama a Sanitat que controli les dades que registren les comunitats autònomes (CCAA) i actuï com una auditoria externa.

Un dels casos que assenyalen és el de la comunitat de Madrid. Per exemple, segons les dades disponibles que recull l’informe el temps mitjà d’espera per una intervenció és de 42 dies i hi ha 60.615 persones pendents d’una operació. Consideren que aquests registres no són “creïbles” tenint en compte el context sanitari a la regió.

Denúncies registrades

El Defensor del Pacient ha registrat 1.444 denúncies i reclamacions de centres sanitaris catalans durant el 2020. La immensa majoria ha estat a les comarques de Barcelona (1.175), seguit de Tarragona (161), Girona (68) i Lleida (40). Les especialitats i serveis dels quals han rebut més denúncies i reclamacions són sobre llistes d’espera, cirurgia general, traumatologia, urgències i ginecologia i obstetrícia. Els hospitals més denunciats són Bellvitge, Vall d’Hebron, el Clínic, Germans Trias i Pujol i Sant Pau.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

successos

Detingut un conductor amb 2 quilos de cocaïna en una caixa de cereals

Barcelona
VILABLAREIX

La tradició americana dels ous de Pasqua, segons Jordi Roca

VILABLAREIX
successos

La policia busca un home que exhibia una pistola pel carrer

L’Hospitalet de Llobregat
enogastronomia

Clou el cicle ‘d’vines 2024’ per promocionar la dona al sector vitivinícola

Lleida
societat

Trànsit dona per tancada l’operació sortida de Setmana Santa

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona