Salut

Cal anar un pas més enllà

El govern prepara noves mesures per a aquesta setmana perquè la situació es descontrola

El risc de rebrot és el mateix que hi havia quan es va decretar l’estat d’alarma

Amb el mantra de “distància, mans i mascareta” no n’hi haurà prou. El govern anunciarà els pròxims dies noves mesures per contenir l’escalada de coronavirus, que ha fixat un risc de rebrot (311) equivalent al que hi havia al març, quan es va decretar l’estat d’alarma. Ara no es pensa en un altre confinament similar, però sí a establir limitacions que restringeixin la mobilitat i els contactes, com ara les classes telemàtiques a les universitats o la petició de recuperar el teletreball en els casos que sigui possible. “Estem en un moment complicat i cal un pas més en el compromís de la ciutadania”, indica el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès.

Mentre diferents departaments del govern preparen les noves mesures, que s’haurien de centrar a regular activitats més que no pas a tancar territoris, la consellera de Salut, Alba Vergés, fa una crida a “abaixar el ritme” de l’activitat social. Demana que s’evitin “dinars i reunions de feina presencials, trobades després de l’escola, partits o sopars amb amics i escapades de cap de setmana”. “O multipliquem les actuacions contra la Covid-19 o la Covid-19 es multiplica”, hi afegeix Aragonès.

On ja s’ha demanat que la població no surti de casa si no és imprescindible és al Vallès Occidental. El Procicat ha aprovat per a Sabadell, Terrassa i 13 municipis més les mesures especials que ja s’han aplicat en altres punts del país: reducció al 50% de l’aforament en bars i restaurants, sense possibilitat de consumir a la barra, i control de les aglomeracions als comerços. La resta de municipis vallesans afectats són Badia, Barberà, Castellar, Castellbisbal, Cerdanyola, Matadepera, Polinyà, Ripollet, Rubí, Sant Cugat, Sant Quirze, Sentmenat i Viladecavalls. Les mesures, que també limiten l’aforament en actes culturals, esportius i religiosos, entraran en vigor quan les publiqui el DOGC i s’aplicaran durant un mínim de 15 dies. El mateix període que durarà la renovació, també aprovada ahir a Granollers, Canovelles i les Franqueses (Vallès Occidental).

Més enllà del Vallès i de territoris propers com ara el Maresme, on les dades de contagis i risc s’estan accelerant especialment, la situació és delicada a tot el país. En les últimes hores hi ha hagut setze morts per Covid-19 i el nombre d’ingressats s’acosta a la barrera dels miler. Ara ja n’hi ha 944, 166 dels quals, a l’UCI.

Ballant, tot i la prohibició

Malgrat la delicada situació del moment, els comportaments irresponsables continuen succeint-se. La Guàrdia Urbana de Barcelona ho ha comprovat aquest cap de setmana en detectar un bar musical de l’Eixample on més d’un centenar de persones ballaven a la pista sense mascareta. Els agents van denunciar els assistents i van aixecar acta de nou infraccions comeses pels propietaris del local, que no podia obrir en estar sotmès a les restriccions de l’oci nocturn. A més, els agents també van denunciar 150 persones que no respectaven les mesures en un bar del Gòtic i 50 més que tampoc duien mascareta en una sauna.

“No és el moment de fer una vaga”, insisteix Vergés

L’hospital Sant Joan de Déu i el Barça han activat un estudi sobre la capacitat de transmissió de la Covid-19 en adolescents i joves. Hi participen 185 jugadors de les categories de base del club i 45 adults que hi conviuen. Els resultats obtinguts complementaran l’estudi Kids Corona de l’HSJD sobre nens.

Les universitats posen el fre

El govern i les 12 universitats catalanes han acordat reduir els pròxims dies l’activitat presencial als campus per rebaixar la mobilitat i la interacció dels estudiants i frenar l’augment de contagis. Seguint les recomanacions de Salut Pública, les classes teòriques passaran a ser telemàtiques durant, com a mínim, quinze dies, mentre que les classes pràctiques i l’activitat de recerca no s’haurien de veure afectades. Avui, però, les universitats encara funcionaran amb normalitat. Justament, dues residències universitàries barcelonines han estat focus de contagis en les últimes hores i han estat completament aïllades. Al col·legi major Penyafort-Montserrat hi ha almenys 48 positius i 150 contactes estrets, mentre que a l’Aleu s’hi han registrat 16 casos i 26 joves fan quarantena.

Argimon, en quarantena per un positiu proper

Uns 5.900 metges dels CAP de l’Institut Català de la Salut estan cridats, a partir d’avui, a una vaga de quatre dies per reclamar un reforç de l’atenció primària que, tot i acordar-se arran de la vaga del 2018, segons el sindicat Metges de Catalunya no s’ha arribat a executar mai. L’aturada no sembla tenir el mateix consens que la d’ara fa dos anys, però coincideix en un moment d’una gran càrrega assistencial als CAP i amb altres aturades del sector sanitari: els transportistes, de manera indefinida, i els MIR, de nou la setmana vinent. La consellera de Salut, Alba Vergés, remarca que “no és el moment de fer vaga”.

Estudien a la Masia els contagis entre joves i adults

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, està en quarantena després que un dels seus contactes estrets hagi donat positiu recentment en la prova de la Covid-19. Argimon s’ha autoconfinat per precaució i ahir ja no va assistir a una visita prevista a l’hospital Germans Trias i Pujol.

El SARS-CoV-2 pot ser 28 dies a la pantalla del mòbil

L’agència de recerca científica i industrial d’Austràlia va alertar ahir que el SARS-CoV-2 té la capacitat de sobreviure fins a 28 dies en superfícies com ara el plàstic, el vidre o l’acer si la temperatura ambiental és de 20 graus, tot i que l’augment de temperatura el debilita. El virus de la grip en sobreviu deu menys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES
sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona