Salut

Coronavirus

El Procicat recorda l’ús obligatori de mascareta i la distància d’1,5 metres entre els manifestants de la Diada

Recomana als col·lectius vulnerables que no assisteixin a les concentracions

Prohibeix que hi vagin els afectats per la Covid-19 o els seus contactes estrets

Protecció Civil de la Generalitat ha recordat aquest dijous que les manifestacions a la via pública, com les de la Diada, han de seguir diverses mesures de seguretat com l’ús de mascareta, mantenir la distància d’1,5 metres entre els manifestants, controlar l’accés, l’ús individual de cartells i la prohibició de menjar.

El comitè tècnic del Pla Procicat ha avalat els requeriments sanitaris del departament de Salut necessaris per a fer compatibles l’exercici del dret fonamental de manifestació i el dret a la salut dels participants i de tota la ciutadania. Donades les circumstàncies actuals fruit de la situació de pandèmia, Protecció Civil fa una sèrie de recomanacions a la població pel que fa a la participació en concentracions massives els propers dies i setmanes fins a comprovar l’evolució de la situació epidemiològica, des d’una perspectiva de compatibilitat i coherència amb les limitacions d’activitat establertes actualment pel risc epidèmic.

Així, es recomana a les persones de risc evitar la participació en concentracions massives que puguin generar en algun moment (desplaçament d’entrada o sortida) aglomeracions, independentment del municipi de residència o de la mobilització. Es tracta de les persones amb diabetis, malaltia cardiovascular –inclosa la hipertensió–, malaltia hepàtica crònica, malaltia pulmonar crònica, malaltia renal crònica, immunodeficiència, càncer, embarassades i persones més grans de 60 anys. La recomanació també s’adreça a persones que han de començar a constituir grups de contacte estable: alumnes que inicien curs escolar de forma immediata i treballadors que hagin de desenvolupar activitat laboral presencial. Es prohibeix que hi assisteixin afectats per Covid-19 o contactes estrets.

A més, hi ha requisits d’obligat compliment avalats pel comitè tècnic del Procicat per poder celebrar aquest tipus d’acte, com respectar la distància de seguretat d’1,5 metres entre assistents –cosa que suposa 2,5 metres quadrats per persona– i que la concentració es desenvolupi en un espai públic obert prou gran per l’assistència prevista. L’espai públic no podrà incloure carrers d’amplada inferior a 20 metres ni la presència a menys de 500 metres de centres de caràcter social o sanitari, inclosos els hotels declarats d’interès per l’autoritat sanitària o altres similars.

Altres mesures requerides per celebrar les concentracions són la delimitació perimetral de l’espai amb control d’accessos i d’aforament per garantir no superar el nombre d’assistents previst; l’ús obligatori de mascareta; facilitar gel hidroalcohòlic als accessos; no realitzar desplaçaments; portar pancartes i cartells d’ús individual; no consumir aliments durant la concentració; no utilitzar el mobiliari urbà; reservar un carril lliure d’1,5 metres per a accés net dels veïns de la zona; tancar els accessos al transport públic més propers des d’una hora abans i fins a una hora després de la concentració per evitar saturació –excepte en els casos en què el volum de persones convocades en relació a l’oferta de transport públic disponible facin previsible que no es produirà una massificació–, i respectar les limitacions de mobilitat establertes en cada territori en els accessos a l’espai de concentració.

Als punts de control establerts als accessos els organitzadors d’actes massius hauran de comprovar l’ús de mascareta, facilitar gel hidroalcohòlic i prendre la temperatura. A més, han garantir que no accedeixen persones que compleixin alguna de les circumstàncies següents: malaltia declarada, símptomes associats a la Covid-19, que hagin de fer o estiguin en aïllament o que hagin estat contacte estret d’una persona amb coronavirus en els darrers 14 dies.

També es recomana separar l’espai de la concentració dels espais que siguin de pública concurrència habitualment, especialment en el cas d’àmbits comercials, d’oci o similar, o bé garantir que no hi haurà aquesta pública concurrència aliena a la manifestació o concentració i definir fluxos de mobilitat de sentit únic, diferenciant els punts d’accés i de sortida per evitar encreuaments en tot moment. Els ajuntaments hauran de desinfectar abans i després de la mobilització els elements de mobiliari urbà que suposen superfícies de contacte com ara bancs, baranes, fanals, parquímetres i similars. En el cas de concentracions massives que superin els valors de referència establerts per la normativa d’etapa de represa per a les activitats en espais a l’aire lliure (2.000 persones), es recomana fixar marques a terra pel compliment de la distància de seguretat.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Espanya registra 7.209 nous infectats de Covid-19 i 37 defuncions més des de divendres

Madrid

Les mascaretes es retiraran dels espais públics per una llei estatal i les CCAA no podran imposar-les

Madrid

Baixen a 224 els grups escolars confinats (-22) i a 6.082 les persones en quarantena (-498)

barcelona

Aragonès demana “prudència” a la ciutadania davant l’exempció de la mascareta a l’exterior

Amposta

Salut alerta d’un brot de covid entre jovent del Baix Ebre amb 23 positius i 200 contactes aïllats

Tortosa

La fiscalia demana nou anys de presó per al portaveu del Sindicat de Llogateres i dos inquilins per una protesta

barcelona

La província de Barcelona aglutina el 70% les incidències registrades contra persones LGTBI el 2020

barcelona

Les famílies del centre d’educació especial els Àngels de Palamós critiquen “manca de recursos” a l’edifici

Palamós

La gent gran i els joves seran els que tindran més seqüeles en la salut mental derivades de la Covid

barcelona