Salut

13.000 morts a Catalunya i el coronavirus no afluixa

Són més víctimes que les declarades a Alemanya o al Canadà

El virus s’escampa especialment ràpid a la Cerdanya, el Berguedà i el Ripollès, però el risc de rebrot més alt és a la Noguera

Sis mesos després de l’arribada del SARS-CoV-2 a Catalunya, ni les autoritats sanitàries ni la població no han estat capaces de contenir una epidèmia amb un cost brutalment esgarrifós. Aquest cap de setmana, possiblement avui mateix, s’arribarà a la tràgica xifra de 13.000 morts acumulades al país. L’equivalent, si fa no fa, a tots els habitants de poblacions com Santa Coloma de Farners, Sant Sadurní d’Anoia i Badia del Vallès, o a tota la comarca del Moianès. Aquestes 13.000 morts representen una mortalitat del 10% respecte als 126.849 casos declarats oficialment al país, i també una xifra superior a la que han declarat Alemanya, Argentina o el Canadà.

El coronavirus, però, no entén de xifres i continua collant dia rere dia. Al conjunt de Catalunya, el risc de rebrot s’ha enfilat a 194. Cada cop s’allunya més dels 100 punts que marcaven el risc alt i ja voreja els 200, que delimiten el risc molt alt.

Per comarques, el risc més evident de que la situació es compliqui de debò és a la Noguera. Segons els indicadors de Salut, el risc de rebrot és a 769, en part perquè a la capital, Balaguer, s’ha disparat fins a 1.138 punts. L’Urgell, l’Alt Urgell i el Pla d’Urgell, juntament amb el Segrià, són altres comarques lleidatanes amb la situació epidemiològica especialment delicada. De fet, el Departament de Salut ha prorrogat durant quinze dies més les mesures restrictives de capacitat i activitats per contenir la propagació de la Covid-19 a la ciutat de Lleida i als municipis d’Alcarràs, Aitona, la Granja d’Escarp, Seròs, Soses i torres de Segre, on a més amplia la limitació del 50% també a les terrasses de bars i restaurants. Al marge de Lleida, també preocupa la situació a la Cerdanya i al Baix Camp. Pel que fa a la zona metropolitana, el Barcelonès i el Vallès Oriental estan amb més perill que la mitjana del país.

La velocitat de propagació del virus (Rt) per al conjunt del país demostra que la pandèmia creix lentament al conjunt del país. Cada positiu infecta, de mitjana, 1,13 persones. El problema és que aquesta xifra va en un creixement constant i que hi ha territoris on la xifra és clarament més alta. A la Cerdanya i al Berguedà, per exemple, cada portador del SARS-CoV-2 l’escampa a tres persones més, mentre que al Ripollès, la Segarra i la Garrotxa, ho fa a més de dos. Per municipis, Sant Just Desvern i Olot són els que acrediten pitjors xifres (3,7 i 3, respectivament). També cal parar atenció a ciutats que estan per sobre del 2, com Tarragona, Cerdanyola del Vallès, Rubí i Gavà.

LES XIFRES

12.994
morts
per Covid-19 hi ha hagut a Catalunya des de l’inici de l’epidèmia, segons el recompte de Salut.
194
punts
marca l’índex EPG, que valora el risc de rebrot a Catalunya, i està a punt de ser molt alt. A Balaguer és de 1.138.
1,13
velocitat
de propagació del virus (Rt) per al conjunt del país. A la Cerdanya és de 3,3 i al Berguedà, de 3.

El 65% de la població, amb ansietat pel confinament

Amb símptomes majoritàriament lleus, però el 65% de la població ha experimentat quadres d’ansietat o depressió a causa del confinament per la Covid-19. Ho indica un estudi fet a partir de 5.000 enquestes anònimes amb participació de l’hospital Clínic. El treball s’ha presentat coincidint amb el congrés Controvèrsies sobre psiquiatria 2020, que s’havia de fer a Barcelona i s’ha hagut de traslladar al ciberespai. En aquest àmbit, els psiquiatres han expressar el seu temor pel fet que la salut mental de la ciutadania podria empitjorar encara més pels rebrots de coronavirus i les mesures restrictives que s’estan adoptant o que s’emprendran en el futur. Per prevenir els trastorns mentals, el cap de servei de psiquiatria i psicologia del Clínic, Eduard Vieta, recomana “seguir una rutina, no consumir excessiva informació sobre la Covid-19, dedicar-se a les aficions i estar o mirar a fora de casa”.

D’altra banda, Salut va acabar ahir els cribratges intensius a Cornellà, Vic i la Seu d’Urgell i, encara en té d’actius a Terrassa i Lleida. A més, en farà a l’Hospitalet de Llobregat (a la Florida, Pubilla Cases i les Planes), a Badalona (Llefià, Gran Sol i la Salut) i a Sant Boi de Llobregat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona