Salut

El País Basc declara l’emergència per risc sanitari

Des de demà endureix les mesures perquè és “davant d’un possible tsunami”

Els casos se situen al nivell del març

A partir de demà, el País Basc baixarà “un graó” en la “nova normalitat” per intentar contenir la pandèmia i “tancar l’estiu amb les millors condicions possibles”, segons va explicar ahir en roda de premsa les conselleres de Salut i Desenvolupament Econòmic. El govern basc ha decidit declarar l’estat d’emergència sanitària, que si bé no és un estat d’alarma que “comporti les mateixes mesures que es van aplicar al març” sí que suposa noves limitacions a trobades, horaris d’hoteleria i restauració i confinaments per zones si es donen “situacions de perill”.

L’objectiu és evitar el col·lapse sanitari i, precisament, un segon confinament per una mala evolució de la pandèmia. Els positius es van disparar ahir, per tercer dia consecutiu, per sobre dels cinc-cents casos, la xifra més alta des de la declaració de l’estat d’alarma al març, tot i que l’evolució és més lenta i els casos, menys greus. Baixen els contagis a Àlaba i Guipúscoa, però continuen disparats a Biscaia. “Som davant un possible tsunami” i la declaració d’emergència és un pas “urgent i necessari”. Demà s’activarà el pla de protecció civil d’Euskadi, que dirigirà i coordinarà el lehendakari Iñigo Urkullu, exercint-ne el comandament únic, suportat en la llei d’emergències basques. Precisament el lehendakari es va mostrar molt crític aquesta setmana pel comportament social, assegurant que “hi ha una percepció generalitzada” que es pot viure com abans. Dimarts, una nova reunió del pla concretarà les mesures que, a grans trets, es van avançar ahir. Afectarà particularment el sector de la restauració i els bars de Guipúscoa i Biscaia, que van portar– i guanyar de moment– als tribunals la limitació horària. Aquest és el darrer cap de setmana que, previsiblement, podran obrir fins a la matinada.

De moment, no es preveuen restriccions a la mobilitat, però “avaluarà constantment” la situació i es podrien adoptar més endavant.

LA FRASE

No ens plantegem en absolut un confinament total, ni dur ni suau
Arantxa Tapia
CONSELLERA DE DESENVOLUPAMENT ECONÒMIC


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES