Salut

Permès gairebé tot

Es flexibilitzen les restriccions als nuclis de menys de 10.000 habitants pensant en les zones rurals

S’eliminen les franges horàries per sortir al carrer i es permet obrir l’interior de restaurants i celebrar noces i festes religioses

El Ministeri de Sanitat aixecava ahir les restriccions més estrictes als municipis de menys de 10.000 habitants per mitjà d’una ordre que permet reobrir l’interior de bars i restaurants, clubs esportius o celebrar casaments amb banquet inclòs. Però encara amb restriccions. Concretament es permet fer totes les activitats que corresponen a la fase 2 de desconfinament encara que formin part d’una regió sanitària de fase 1. Ara bé, han de ser nuclis urbans separats d’altres perquè, si el seu nucli forma un continu amb el de la població contigua i entre totes dues superen els 10.000 habitants, se’ls continuen aplicant les restriccions de la fase anterior.

A més, no n’hi ha prou de tenir menys de 10.000 habitants perquè tampoc poden superar els 100 hab./Km², una densitat que fa que, per exemple, Solsona o Navarcles no es puguin beneficiar d’aquest règim més flexible segons informava ahir l’ACN. La mesura està pensada per a les zones rurals i precisament el límit de 100 hab./Km² és la definició que fa d’aquestes la llei espanyola de desenvolupament sostenible del medi rural del 2007 i que ara agafa de referència el ministeri.

A Catalunya són 826 els municipis que no superen els 10.000 habitants –la gran majoria– tenint en compte que només 121 són més grans però no tots podran acollir-se a l’ordre si estan en el cas de Solsona o són poblacions que formen un continu urbà amb les del costat. L’ordre ministerial demana als ajuntaments que valorin amb precaució les mesures tenint en compte que a les zones rurals és on hi ha la població més envellida percentualment, però justifica la flexibilització per la major “fragilitat socioeconòmica” d’aquestes zones.

Entre les principals mesures, s’eliminen les franges horàries per edat i es permet a tothom sortir al carrer en qualsevol hora i espai de temps, a més de permetre sortir als nens acompanyats dels dos progenitors i també allargar els passejos o l’activitat esportiva fins a cinc quilòmetres fora del municipi, sempre que el del costat no superi els 10.000 habitants. La reobertura de l’interior de bars i restaurants és una de les mesures més esperades si bé alguns alcaldes i restauradors es queixaven ahir que difícilment ho podran fer aquest cap de setmana perquè no s’esperaven que la mesura ja fos vigent des d’ahir mateix. L’ocupació no pot superar el 40% i les consumicions s’han de servir a la taula o en agrupacions de taules i no es poden demanar a la barra. S’han de garantir els dos metres de distància entre taules. Aquestes restriccions també valen per als banquets de noces que, probablement, hauran de fer-se en espais molt grans tenint en compte que es permeten cerimònies nupcials per a 100 persones a l’aire lliure i per a 50 en espais tancats.

S’hi poden reprendre les cerimònies religioses amb ocupacions limitades d’un 50% i 25 persones a les vetlles a l’aire lliure i 15 als espais tancats. També a 25 persones es limita la comitiva d’un enterrament. Es permet la represa de festes religioses socials amb una capacitat limitada a 100 persones a l’aire lliure i 50 en espai tancat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES
sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona
Infraestructures i Serveis

Aposten per desdoblar una línia de mercaderies Saragossa-Tarragona amb estació a Lleida

Lleida
GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona