Salut

La fiscalia investiga 103 residències de gent gran

En 24 casos es tracta de denúncies en l’àmbit penal per la gestió feta per la crisi del coronavirus i la majoria són a la fiscalia provincial de Barcelona

La resta de casos, 79, estan dins de l’àmbit civil per a la protecció d’usuaris

La fiscalia investiga per la via penal un total de 24 residències de gent gran a Catalunya per la gestió feta per la crisi del coronavirus, segons les últimes dades facilitades pel ministeri públic amb data del 27 d’abril. La investigació, que es fa en col·laboració amb els Mossos d’Esquadra, és a centres assistencials on s’han registrat morts per coronavirus.

El nombre més gran de diligències penals obertes correspon a la fiscalia provincial de Barcelona, amb deu, seguida de quatre a l’àrea de Granollers i quatre més a la de Sabadell, dues a la Terrassa, dues més a Mataró, una a l’àrea de Manresa i una altra que correspon a la fiscalia provincial de Tarragona. Es tracta de quatre diligències penals més que en l’últim balanç fet per la fiscalia la setmana passada. La fiscalia de Vilanova i la Geltrú també ha investigat un altre centre, però en aquest cas les diligències s’han acabat arxivant. En la informació de la fiscalia només es dona el nombre total detallat per àrees, però no es concreta si s’ha decretat l’arxivament d’algunes investigacions ni si se n’han obert, per tant, més de quatre de noves. En el conjunt de l’Estat espanyol la fiscalia té obertes un total de 110 diligències penals.

El ministeri públic també té obertes 79 actuacions en l’àmbit civil i tuïtiu per a la protecció de les persones usuàries. Aquestes diligències s’han iniciat per denúncies de familiars o treballadors de les mateixes residències. L’objectiu d’aquestes actuacions és recopilar informació sobre la situació en què estan les residències i els seus residents, vigilar la seva evolució i resoldre problemes puntuals D’aquestes, n’hi ha 26 que corresponen a la fiscalia de l’àrea de Sabadell. La fiscalia provincial de Barcelona ha obert una diligència on agrupa 10 centres residencials. La fiscalia de l’àrea de Terrassa en té dotze; la de l’àrea de Vilanova i la Geltrú i Gavà, dotze més; la de l’àrea de Granollers té sis diligències civils obertes; la de Mataró i Arenys de Mar, sis; la de Manresa i Igualada, dues; la fiscalia provincial de Girona, una; la fiscalia provincial de Lleida, una altra, i la provincial de Tarragona, tres més.

La consellera de Salut, Alba Vergés, va indicar ahir que facilitaran a la fiscalia tota la informació que els requereixi per als processos oberts, tant els de la via penal com els de la civil. “Estem molt vigilants al que està passant a les residències”, va assegurar.

Ahir, la xifra de casos positius de Covid-19 a les residencies de gent gran de Catalunya era de 10.787 i la de casos sospitosos ascendia fins als 23.853.

LA XIFRA

10
diligències penals
ha obert la fiscalia provincial de Barcelona, 4 la de Granollers i 4 més la de Sabadell, 2 la de Terrassa i 2 més la de Mataró.

LA FRASE

La tensió del sistema sanitari continua sent alta. Encara tenim en llits de crítics un 65% de pacients amb Covid-19
Alba Vergés
consellera de salut

Un 65% de les UCI, per a Covid-19

Els malalts crítics de Covid-19 ocupen un 65% dels llits de les unitats de cures intensives, mentre que la resta, un 35%, estan ocupats per malalts d’altres patologies. La consellera de Salut, Alba Vergés, va explicar ahir que la capacitat als hospitals per a malalts crítics s’ha incrementat un 60% des de l’esclat de la crisi del coronavirus i ara és d’un 160%. En el cas dels llits convencionals, la xifra es reverteix i els malalts de Covid-19 n’ocupen un 37%, mentre que els pacients de la resta de patologies ocupen un 63% dels llits hospitalaris. “La tensió en el sistema sanitari continua sent alta”, va admetre la consellera. Vergés va explicar que dimarts es van donar 604 altes hospitalàries i es van registrar 348 ingressos. Es van diagnosticar més de 1.500 nous casos de malalts amb Covid-19 i es van registrar 6.000 persones amb símptomes compatibles. Tres àrees de salut de la ciutat de Barcelona: Barcelona Nord, Barcelona Esquerra i Barcelona Dreta, i l’àrea de salut del Vallès Occidental oest, són les que en aquests moments tenen un índex de transmissió del coronavirus més elevat, juntament amb la del Pla de l’Estany Girona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

successos

La policia busca un home que exhibia una pistola pel carrer

L’Hospitalet de Llobregat
enogastronomia

Clou el cicle ‘d’vines 2024’ per promocionar la dona al sector vitivinícola

Lleida
societat

El 82% dels vehicles ja han sortit de l’àrea de Barcelona

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC