Salut

El risc global, molt alt

EXPANSIÓ L’OMS n’eleva el nivell de contagi en detectar-se el primer cas a l’Àfrica subsahariana, fins ara l’única regió lliure del virus al planeta borses Tanquen una setmana negra, amb les pitjors caigudes de la dècada

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) va apujar ahir el risc d’expansió global d’“alt” a “molt alt”. La raó és l’expansió de la malaltia a l’Àfrica subsahariana –amb el primer cas declarat en un país de la regió, a Nigèria–. Era l’última zona del planeta on el virus aparegut a Wuhan encara no havia infectat ningú. Fins ara, la Xina era l’únic país on el risc declarat era “molt alt”, i encara hi ha nous contagis, malgrat que la tendència continua a la baixa: ahir, 329 més, el nombre més baix des de fa un mes.

Fora del país asiàtic, el virus va a l’alça: 4.351 casos en 48 països, amb els primes contagis a Islàndia, Mèxic, Nova Zelanda, Lituània, Estònia i els Països Baixos, a més del país africà. El director general de l’OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, va mostrar la seva preocupació per la situació a Itàlia i l’Iran, països greument afectats, però que han esdevingut exportadors involuntaris del virus: “Molts casos poden encara relacionar-se amb contactes amb aquests focus. Però per ara no hi ha evidència que el virus s’estigui estenent lliurement a les comunitats”, i per tant “encara es pot contenir, trencant la cadena de transmissió” com ha fet la Xina, segons Tedros.

Àfrica es prepara

El primer cas a l’Àfrica és el d’un treballador italià que viu a la capital de Nigèria, Lagos, i havia tornat de Milà el 25 de febrer, segons les autoritats locals, que està estable i aïllat en un hospital. Lagos és una ciutat amb 20 milions d’habitants al país amb més població del continent, 200 milions de persones. El cas ha posat en alerta no solament l’OMS, sinó l’Àfrica sencera, ja que fins ara només s’havien detectat casos a Algèria i Egipte. L’amenaça d’un brot al continent africà, amb ciutats densament poblades i, sovint, sistemes sanitaris amb menys recursos que en altres parts del planeta, ha posat en alerta el mateix continent i les autoritats mundials. Des de mitjan febrer, més de trenta països de la Unió Africana han participat en tallers formatius sobre els punts d’entrada i per al personal sanitari. Però solament des d’aquest dijous, una quinzena de països disposen de laboratoris i tests de diagnòstic del virus. De moment, l’Àfrica oriental continua sense casos confirmats, però ahir milers de kenyans van signar dues peticions contra el govern, ja que va deixar aterrar un vol procedent de la Xina amb 239 passatgers, als quals només es va demanar “aïllament voluntari”.

A l’Estat espanyol, l’epidèmia manté de moment un perfil relativament baix, comparat amb altres estats. Sanitat va informar ahir de 21 casos positius: set a Andalusia, sis a les Canàries, cinc a Madrid, dos a Castella i Lleó i un a l’Aragó. La majoria són casos importats i tots els afectats es troben “en bones condicions”. El malalt greu ingressat a Madrid, de 77 anys, “evoluciona bé”, segons el ministeri. De moment, el govern espanyol no s’ha plantejat fer cap recomanació nova. “Farem un seguiment molt estret i valorarem les opcions d’actuació en el cas que canviï l’escenari. Si cal, en dues hores, dos dies o mai”, va dir el director del Centre de Coordinació d’Alertas, Fernando Simón.

Incertesa als mercats

Aquesta setmana, a mesura que el coronavirus ha sortit d’Àsia per aterrar a Europa i els Estats Units, els principals mercats d’arreu del món han entrat en pànic, registrant la pitjor setmana des de fa una dècada o, fins i tot, en el cas de la borsa de Nova York, des del 2008, amb l’inici de la crisi financera. Els principals índexs s’han mantingut en vermell tota la setmana, amb una caiguda mitjana del 10%. L’espanyol Íbex 35 s’ha deixat un 12% del valor en les cinc últimes sessions. Els experts financers consideren que els inversors s’estan situant en el pitjor dels escenaris, i creuen que els governs podrien decretar més quarantenes massives, cosa que afectaria l’economia productiva.

20
vacunes
s’estan desenvolupant al món per prevenir el Covid-19, segons l’OMS.
21
casos
hi havia ahir declarats a l’Estat espanyol. Tots evolucionen bé, segons el govern.

Grans cites mundials, suspeses

Malgrat ser conscient de “l’impacte significatiu” de la decisió de suspendre la 90 edició del Saló de l’Automòbil de Ginebra, amb aquesta decisió d’ahir el govern suís assegura que pretén oferir “protecció” a la ciutadania. El certamen és un dels principals del món per al sector i rep uns 650.000 visitants. S’havia de celebrar entre el 5 i el 15 de març, però ahir el govern suís va prohibir qualsevol esdeveniment amb més de 1.000 persones. En el punt de mira també hi ha la ITB, la fira turística internacional de Berlín, una de les principals al continent i que l’organització estudiava ahir si manté o no. Facebook també ha decidit cancel·lar la seva trobada anual de desenvolupadors, prevista inicialment pel maig a Califòrnia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Identifiquen un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona
CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON
VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els farratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona
Isabel Muntané
Coordinadora del Màster de Gènere i Comunicació de la UAB

“Hi ha pressió estètica als dibuixos animats, a les sèries...”

barcelona