opinió. Delegat del govern a Tarragona

Joan XXIII, orgull i referència

Vivim temps difícils per la crisi econòmica que com una pedra s'ha instal·lat al camí mentre al Camp de Tarragona estàvem creixent demogràficament i econòmicament per sobre de la mitjana catalana. Però no per aquest motiu estem amb els braços plegats, sinó que des del govern de la Generalitat hi fem front ajudant les persones i les empreses més necessitades, i amb polítiques que tindran efecte a mitjà termini posem les bases per recuperar el lideratge quan sortim de la crisi, aviat, com indiquen els experts.

En aquests últims anys, el govern de la Generalitat ha posat la banya en les polítiques socials perquè tots els ciutadans i les ciutadanes amb independència del seu origen o lloc de residència tinguessin les mateixes oportunitats: hem incrementat el nombre de mossos, personal sanitari, educatiu i de serveis socials, professionals més ben formats que mai. En paral·lel hem desenvolupat una gran obra de govern que en el terreny dels serveis sanitaris fa que cap municipi del Camp de Tarragona quedi sense un consultori –en vam planificar 120 i n'hem executat gairebé el 90%– o un hospital de referència a la vora.

Estan acabant les obres del nou hospital Sant Joan de Reus, l'hospital lleuger de Cambrils s'inaugurarà d'aquí a poques setmanes, també properament entrarà en funcionament el centre d'alta resolució de Salou i està en obres el de Vila-seca. Abans de l'estiu també posarem en marxa el nou centre de Calafell. Hem inaugurat la unitat d'hemodiàlisi del Pius Hospital de Valls… I deixo per al final, però no per menys important, la referència al complex hospitalari de Joan XXIII de Tarragona, amb l'hospital que s'ha remodelat darrerament amb l'ampliació de les urgències, el condicionament de plantes –per bé que encara no totes– i noves unitats, com el nou edifici de consultes externes d'I+D i biblioteca, del qual ja s'ha convocat el concurs d'idees, així com el nou sociosanitari Francolí que el complementa. Tot plegat, un complex de referència amb especialistes de primer nivell, reconeguts internacionalment per la investigació. Però a banda de l'excel·lència dels professionals, hem de tenir present que des del govern català hi invertim com mai ha fet cap altre executiu i amb la mateixa determinació i convenciment que impulsem nous equipaments sanitaris en altres municipis del Camp de Tarragona. El pla d'equipaments del Departament de Salut, amb l'horitzó del 2012, preveu per al Joan XXIII de Tarragona i el conjunt de la ciutat una inversió de 184 milions d'euros.

Les comparacions no sempre són odioses. A vegades són necessàries per posar les coses al seu lloc. Tarragona té un gran potencial en el terreny de la salut –també com a revulsiu econòmic– i el compromís del govern de la Generalitat amb els seus serveis sanitaris no es qüestionable des de cap punt de vista. Prova d'això és que la inversió programada per càpita a Tarragona és de gairebé 1.300 euros, molt per sobre que la d'altres ciutats de la mateixa envergadura. I no només hem d'exhibir les obres al Joan XXIII, sinó també les actuacions en marxa o previstes al Parc Sanitari de Campclar, al CAP de Torreforta, al de Sant Salvador, al de la Canonja, o el nou centre Casablanca, on s'atendran alts dependents. I hem de sumar-hi també les obres ja realitzades com ara l'ampliació del CAP de Sant Pere i Sant Pau, o altres programes que ens fan referents en qualitat sanitària i assistencial, com ara el desplegament del govern territorial de Salut, la recepta electrònica i la història clínica compartida, el pla d'oncologia, el codi Ictus, el pla director de salut mental a la primària, o la mateixa divisió del transport sanitari urgent i programat, amb un significatiu augment de recursos, tant en quantitat com en qualitat.

Sens dubte que totes aquestes actuacions marquen un punt d'inflexió en la història sanitària de Tarragona. Avancem cap a un model més participatiu, més resolutiu i de més excel·lència que té el Joan XXIII com a màxim exponent, perquè és i seguirà sent l'hospital de referència de les comarques del sud de Catalunya. Un complex sanitari que, amb la resta de centres i proveïdors de salut locals, farà de Tarragona una ciutat on –ja era hora– els professionals però sobretot els ciutadans se'n podran sentir orgullosos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
POLICIAL

Interior tria el comissari en cap, Eduard Sallent, com a major dels Mossos

barcelona
judicial

Arxivada la causa contra els mossos per la pèrdua d’un ull per projectil durant les protestes per Hasél

barcelona
educació

L’escola La Farga, l’Associació Educativa Vall del Terri, Anna Juàrez i Josep Callís reben els Premis Mestres 68

girona
SOCIETAT

Un nen discapacitat espera des del setembre transport sanitari per anar a escola

BARCELONA
església

L’arquebisbat augmenta la pressió pel desallotjament de l’Esperit Sant

barcelona
medi ambient

L’alcaldessa de Gisclareny, nova directora del Parc Natural del Cadí-Moixeró

GISCLARENY
EDUCACIÓ

Malgrat insisteix a ubicar la segona llar d’infants municipal a l’escola Marià Cubí

MALGRAT DE MAR
urbanisme

Els veïns de la Sagrada Família fan reobrir el debat urbanístic

Barcelona
SERVEIS

Dilluns comencen les obres de la nova estació d’autobusos de Lleida

LLEIDa