Salut

Una moció destapa que no hi ha cap DEA a Berga de nit

Els set desfibril·ladors es troben a dins d’edificis públics que són tancats en horari nocturn

El govern de la CUP es compromet a treure’n tres a peu de carrer abans que s’acabi l’any

El grup municipal d’Iniciativa per Catalunya-Verds (ICV) a Berga va presentar una moció en el ple del juliol en què lamentava que la ciutat no disposa de desfibril·ladors externs automàtics (DEA) en horari nocturn i exigia que se n’instal·lin. La moció, tot i que va ser presentada per ICV, la va entrar en conjunt tota l’oposició, i a proposta de l’associació De Tot Cor.

No hi va haver problema per aprovar la proposta. El govern de la CUP es va comprometre a treure al carrer durant aquest any tres dels set desfibril·ladors que ara per ara hi ha a dins d’edificis municipals. Aquests recintes, de nit són tancats i això deixa la ciutat “totalment desprotegida d’atacs cardíacs” en horari nocturn, segons el regidor d’ICV, Joan Torres.

Objectiu de l’any 2019

L’objectiu de l’Ajuntament és tenir una ciutat completament protegida d’atacs de cor l’any 2019. La moció d’Iniciativa demanava que se’n treguessin tres al carrer en sis mesos i que els altres quatre es portessin a fora en el transcurs del 2018.

La CUP, a través del regidor de Sanitat, Eloi Escútia, va recordar que l’acció està prevista en el pressupost d’aquest any, de manera que “no hi ha d’haver problema per canviar la ubicació dels tres desfibril·ladors abans que acabi l’any”. El cost d’aquesta acció vorejarà els 2.500 euros, destinats a comprar les columnes amb plafó necessàries per instal·lar els desfibril·ladors al carrer, amb seguretat i bones condicions. A part, cal preveure-hi uns 150 euros de manteniment de cada aparell.

Escútia va recalcar que calia analitzar cada emplaçament en profunditat perquè, segons diu, “en alguns casos potser no és imprescindible”. A tall d’exemple, el regidor va parlar de l’aparell que a hores d’ara és a dins del Pavelló de Suècia, a la zona de l’antiga caserna militar. En aquest cas, el desfibril·lador és a pocs metres de la comissaria dels Mossos d’Esquadra, “amb agents treballant de manera permanent i amb desfibril·ladors a disposició de la ciutat”.

Les farmàcies en volen

La moció d’Iniciativa també demanava que l’Ajuntament faciliti la instal·lació d’aparells en les quatre farmàcies que s’han compromès a comprar i a mantenir els equipaments. En el mateix sentit, el regidor Torres va reiterar que convé “agilitar i facilitar tècnicament la col·locació de tots els desfibril·ladors que es vulguin posar a la ciutat”, tant si la proposta ve de comerciants com d’empresaris, botiguers, associacions de veïns o particulars.

LA XIFRA

7
desfibril·ladors
són els que hi ha a Berga. El problema és que tots són en llocs que, de nit, tanquen.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia