Salut

L'Ebre veu inevitable un canvi en la gestió de Sagessa

Els batlles de Tortosa, Amposta i Móra d'Ebre opinen que és l'hora de dur a terme una transformació del model sanitari arran de l'anunci de Comín sobre el Sant Joan

Qüestionen el servei donat durant els darrers anys

Gestió més territorialitzada, inversions, un millor servei i una àrea sanitària mancomunada a l'Ebre són algunes de les reivindicacions que els alcaldes de Tortosa, Ferran Bel; Amposta, Adam Tomàs, i Móra d'Ebre, Joan Piñol, fan al conseller de Salut, Toni Comín, ara que s'ha obert la porta a un canvi de model després de l'anunci a l'hospital de Sant Joan de Reus. El més probable és que la capital del Baix Camp, doncs, deixi de tenir presència més al sud en matèria sanitària.

“No sé si el sistema de consorci com el de Reus es pot aplicar a les Terres de l'Ebre, però si el soci majoritari de Ginsa canvia de forma de gestió, no té gaire sentit continuar amb una empresa que ja no serà present ni a l'hospital de Sant Joan”, afirma Tomàs. L'alcalde d'Amposta també assegura que des de fa temps es treballa en un canvi de governança sanitària al territori i que la decisió del conseller Comín “accelerarà aquest procés”. Per Tomàs, el model ha tingut sentit durant un temps, però la judicialització de Sagessa i la situació econòmica del consistori reusenc han tingut una incidència negativa en el dia a dia.

“Nosaltres ja ens havíem mostrat una mica crítics respecte als serveis que se'ns prestava al llarg dels últims temps i la decisió amb Reus precipitarà el canvi de model, que crec que s'acabarà materialitzant a principis d'any”, diu Bel. Des de la capital del Baix Ebre aposten, això sí, per tenir un sistema propi: “Reus i l'Ebre són dues realitats diferents. A Tortosa, per exemple, la Generalitat té molta presència amb l'ICS, amb un hospital de referència, i després ens trobem amb la singularitat de Móra. Per tant, no veig una solució idèntica”, indica Bel.

En canvi, l'alcalde de Móra d'Ebre, Joan Piñol, sí que aposta per una solució idèntica a la de Reus. “La decisió del conseller em produeix satisfacció, no és ni més ni menys que allò que hem plantejat des de la Ribera d'Ebre, la Terra Alta i el Priorat, que hi hagi una entitat mixta, o com vulguis, amb un percentatge majoritari de la Generalitat i amb representació de les capitals de comarca i dels consells comarcals”, afirma Piñol, que, a més, assegura que és un avantatge que “el nostre hospital sigui de l'ICS, i per tant, no seria tan complex, des d'un punt de vista jurídic, fer el canvi de model, com sí que passa a Reus, que l'edifici és municipal”.

Singularitats locals

“No m'atreveixo a dir que el model Sagessa estigui esgotat; de fet, estic plenament satisfet de la gestió sanitària, però no tant de l'administrativa o econòmica”, manifesta el batlle de Móra d'Ebre. El principal punt polèmic continua sent la decisió de destinar quatre milions d'euros dels dividends de Gecohsa per salvar l'hospital de Sant Joan. Per Piñol, aquests fons provenen “de la desinversió contínua a Móra d'Ebre. Els sindicats i l'empresa tenen un pla d'inversions de 2,3 milions d'euros, l'Ajuntament ha aprovat una condonació de l'IBI de 700.000 euros i no s'han cobrat les productivitats dels treballadors. Sense aquestes mesures, els vuit milions no hi serien”. Piñol dubta que les inversions arribin a l'hospital quan queda poc més d'un any de concessió, i resta importància als diners de les reserves.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona