Salut

Crítiques del Ter Brugent al servei d'ambulàncies

L'alcaldessa d'Anglès veu descoordinació en el transport sanitari no urgent

Vuit consistoris protestaran el dia 10

Els municipis de l'àmbit del Ter Brugent es queixen del servei d'ambulàncies al territori. L'alcaldessa d'Anglès, Àstrid Desset (CiU), afirma que no estan conformes amb el transport sanitari no urgent i reclamen que es millori perquè hi detecten descoordinació. Assegura que ho han fet saber al Departament de Salut i que encara no se'ls ha respost. “Ens sentim ignorats.” La insatisfacció dels pobles des de Sant Julià del Llor i Bonmatí fins a Amer ve de lluny. El 2011 la Generalitat va tancar el centre d'atenció primària (CAP) Ramon Vinyes d'Anglès a les nits. I des del gener del 2016, de les dotze de la nit a les vuit del matí no hi ha una ambulància fixa a Anglès. Amb la nova adjudicació del servei d'ambulàncies a Transport Sanitari de Catalunya (TSC), l'abril del 2015, el servei ha experimentat un retrocés, afirmen Desset i l'alcalde de la Cellera, David Sarsanedas (vegeu la peça).

Tardança o llarg viatge

Desset considera que els pacients que han de sotmetre's regularment a tractaments de diàlisi, quimioteràpia o radioteràpia “de vegades fan tard o, després del tractament, triguen una hora i mitja a fer el trajecte de Girona a Anglès. No hi ha una bona organització dels serveis”.

Sis ajuntaments de la comarca de la Selva (Anglès, Amer, la Cellera, Osor, Susqueda i Sant Julià) i dos de la Garrotxa (les Planes d'Hostoles i Sant Feliu de Pallerols) –tots vuit integrants del Consorci del Ter Brugent– han convocat per a divendres que ve una protesta al davant del CAP d'Anglès. Hi participaran alcaldes i representants d'entitats. Desset ha explicat que el regidor de la CUP Sergi Riera ja li havia manifestat la voluntat de fer un acte de protesta a Anglès.

Els vuit consistoris han aprovat els últims mesos una moció en què afirmen que “el nombre d'incidències ateses en menys de 25 minuts s'ha vist reduït respecte a l'antic protocol”. El text aprovat recorda l'alt índex d'envelliment i de persones de perfil socioeconòmic baix del Ter Brugent. Desset recorda que els ajuntaments del sector ja havien aprovat mocions el 2014, el 2015 i el 2016, i que Salut només ha fet acusament de recepció.

El 2014 l'anterior equip de govern d'Anglès, de Per Anglès Units (PAU), i el Consorci del Ter Brugent van recollir més de 2.000 signatures per reclamar que l'ambulància donés servei a Anglès i rodalia tot el dia.

LA FRASE

Hem rebut moltes queixes pel transport sanitari no urgent. Ho hem fet saber [a Salut] i ens sentim ignorats
Àstrid Desset
alcaldessa D'ANGLÈS (CiU)

LA DATA

14.01.16
És el dia
que Anglès va perdre l'ambulància –ara conegut com a vehicle d'intervenció ràpida– les 24 hores.

Sarsanedas i “el desemparament a la nit”

L'alcalde de la Cellera, David Sarsanedas (La Cellera Acció Municipal), també expressa la insatisfacció pel sistema de transport sanitari. Sarsanedas afirma que el servei de nit ha empitjorat i demana que el transport no urgent “s'optimitzi”. “Hi ha la sensació que si de nit passa alguna cosa estàs desemparat.”

La concentració de divendres que ve ha de servir “per fer veure la feina que des de fa anys fan els ajuntaments, com ara el d'Anglès, per reclamar que hi torni a haver una ambulància a Anglès les 24 hores”. L'any passat, un cas de mort sobtada en un partit de futbol amistós a la Cellera va ser atès per l'ambulància en 35 minuts. “Amb una ambulància a Anglès les 24 hores, en cinc minuts s'hi hauria donat resposta”.L'incident, que va tenir lloc en un cap de setmana, va ser resolt gràcies a la bona feina d'una infermera i un desfibril·lador.

Sarsanedas ha participat en més d'una reunió amb responsables del Servei d'Emergències Mèdiques (SEM) i del Departament de Salut. Afirma que no vol dubtar de l'estratègia del SEM, que coordina els seus vehicles repartits pel territori.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES