Salut

El pressupost de l'hospital de Reus perfila el pacte de salut

Noemí Llauradó espera signar l'acord, amb la presència del màxim de partits, el proper mes de gener

Els comptes del centre sanitari sobrepassen els 126 milions d'euros pel 2017, un 1,22% més que l'any passat

El consell d'administració del Grup Salut de Reus va aprovar, divendres passat, els comptes per l'any 2017, en una primera mostra del pacte polític que volen signar el govern municipal i el PSC en aquest àmbit de gestió. Els socialistes, però, no van ser els únics que van donar suport a un pressupost –Ciutadans també va votar-hi a favor– que s'incrementa en un 1% i no preveu el pagament dels objectius per productivitats (DPO) del 2016. Precisament, aquest punt ha creat malestar entre el comitè d'empresa, que ha denunciat el conveni laboral actual i espera que el Tribunal Laboral de Catalunya (TLC) els doni la raó. Per la seva banda, la consellera del Grup Salut, Noemí Llauradó, va indicar ahir en roda de premsa que les negociacions per al cobrament de les productivitats es va iniciar a l'estiu i que aquestes es podran cobrar sempre que no hi hagi dèficit.

L'hospital de Sant Joan de Reus ha pressupostat pel 2017 poc més de 126 milions d'euros, un 1,22% més que l'any passat. Aquest increment, segons va explicar Llauradó, prové de la pujada d'activitat contractada per part de la Generalitat i que es va concretar ara fa uns mesos. “Alguna d'aquesta activitat s'ha pogut posar als comptes perquè no ens suposa una despesa major als diners ingressats, però d'altra no”, va afirmar ahir la consellera delegada del Grup Salut. Pel que fa a Gecohsa, que gestiona l'hospital de Móra d'Ebre, la previsió és créixer un 0,03%, mentre que al Centre MQ, pendent de canviar de lloc davant la negativa de la família Fàbregas de continuar acollint el centre mèdic, hi ha una disminució del 9,3%.

Aquest decrement ve provocat, segons va explicar Llauradó, perquè s'ha hagut de separar l'activitat de mútues i privats de la pública, i per tant, el CMQ ha deixat de percebre els diners de la Generalitat per exercir activitat pública. Preguntada per la situació de dèficit de l'hospital de Sant Joan, Llauradó va dir que espera tancar el 2016 amb menys d'un milió d'euros negatius, tenint en compte que es cobraran els 4 milions d'euros dels fons de reserva de Gecohsa. “Aquesta, però, no és una xifra definitiva, que no la tindrem fins al tancament dels comptes”, va advertir la consellera delegada. Aquest pas es farà al mes de març.

Cinc anys després de la seva sortida del govern municipal, els socialistes han tornat a donar suport al pressupost del Grup Salut. El portaveu del PSC, Andreu Martín, va justificar aquesta decisió perquè “hi ha hagut una renovació important en la direcció política i de l'hospital, amb una voluntat d'escoltar propostes de l'oposició i d'arribar a acords”. Tanmateix, Martín creu que no seria lògic tombar ara els comptes si es vol arribar a un pacte de salut.

LA XIFRA

1.200
Empleats són els
que treballen actualment en aquest centre sanitari de la capital del Baix Camp

LA DATA

16.12.16
Es van aprovar els comptes
de l'hospital Sant Joan de Reus amb el suport del govern, el PSC i C's

Negociació per cobrar les DPO

Enrique Canovaca

Llauradó va justificar ahir la decisió de no incloure el pagament de les productivitats al pressupost perquè “aquestes no es poden pagar si hi ha una situació de dèficit i llavors, tal com queda fixat al conveni, s'han d'iniciar negociacions”. “El pressupost és orientatiu i encara hem de veure com evoluciona la comissió que negocia aquesta qüestió”, va ressaltar la regidora de Salut, que també va subratllar que l'actual conveni, que finalitza el 31 de desembre, ha estat denunciat per part del comitè d'empresa.

A la vegada, els representants dels treballadors han portat al TLC la decisió del govern de no pagar totes les productivitats del 2015, només a les categories més baixes. I a partir de l'1 de gener del 2017 s'hauria de negociar un nou marc laboral i aprovar el pacte de salut, que Llauradó vol obrir “a altres àmbits de la societat civil”, més enllà dels partits polítics.

Per la seva banda, la presidenta del comitè d'empresa del Sant Joan de Reus, Alícia Martín, va defensar que retallar el salari dels més de 1.200 empleats “no és la solució als problemes de l'hospital”. Per tant, s'esperen mesos intensos al voltant de l'hospital de Sant Joan.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Chery i Ebro produiran 150.000 vehicles a l’antiga Nissan

barcelona
medi ambient

El Pirineu occidental, protegit per la bona qualitat de cel nocturn

SORT

Crearan vint places regulades per aparcar autocaravanes pagant 5 euros

TERRASSA
moda

Giambattista Valli il·lumina Barcelona en la Bridal Night

Barcelona
política

Agents de la Guàrdia Urbana irrompen al ple per reclamar millores salarials

TARRAGONA

Destinaran 1,8 milions per reparar “amb urgència” el passeig de Fenals

lloret de mar

Jaume Cruset i Ballart, pregoner de les Festes de Primavera de Girona

GIRONA

Trobada entre el Consell Intercomarcal de la Gent Gran i la Generalitat

GIRONA

Adjudiquen el projecte per construir 66 habitatges de lloguer

lloret de mar