El ministre de Cultura francès diu que les valls del Tec i el Ter són catalanes

Frédéric Mitterrand afirma que el català és l'element clau en la història comuna de les dues zones

El ministre francès de Cultura i Comunicació ha fet arribar una carta al president del País Pirineus-Mediterrani, Francis Manent, i una altra d'idèntica al president de la Mancomunitat de la Vall de Camprodon, Josep Coma, per tal de felicitar-los per haver sabut formular una proposta comuna de valoració i de promoció del patrimoni arquitectònic, cultural, històric i natural amb una visió transfronterera. En la carta, Frédéric Mitterrand parla, al principi, de «les valls catalanes del Tec i el Ter». L'asseveració més contundent, no obstant, es produeix cap al final. «El primer país d'art i d'història transfronterer s'ha creat sobre el territori de Catalunya», afirma. Entremig, insisteix que el Consell Nacional de les Viles i Països d'Art i d'Història ha destacat per unanimitat els lligams creats per una història i una relació permanent i per una llengua comuna, el català. I, finalment i per segona vegada, remarca la catalanitat de les valls del Tec i el Ter.

Les viles i els països d'art i d'història són una marca distintiva atribuïda pel ministeri francès de Cultura i Comunicacions a ciutats i territoris que construeixen un projecte cultural a partir del seu patrimoni. A la pràctica es tracta de desenvolupar accions de valoració i sensibilització del patrimoni, sota la forma d'una programació anual (visites guiades, conferències, tallers, espectacles...), dirigides als habitants, visitants i molt especialment al públic jove.

A partir d'una coordinació encapçalada pels serveis del País Pirineus-Mediterrani, amb seu a Ceret, els municipis del Vallespir i la vall camprodonina del Ter han elaborat una proposta comuna que els ha conduït a l'obtenció d'aquesta marca distintiva i a constituir el primer País d'Art i d'Història Transfronterer.

LA FRASE

FRÉDÉRIC MITTERRAND
MINISTRE FRANCÈS DE CULTURA
«El Consell ha subratllat el treball per afavorir els llaços creats per una història en interacció permanent i per una llengua comuna, el català.»


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.