Serveis

Calella fa net de la brossa porta per porta del carrer Església

Establiments i particulars hauran de dipositar les bosses d'escombraries als contenidors a partir del mes de febrer

L'Ajuntament vol posar fi a la imatge de brutícia del conegut eix comercial, especialment durant l'estiu

Quarts d'onze de la nit. Al carrer Església de Calella, el principal eix comercial de l'Alt Maresme, les botigues ja estan tancades i a la majoria de portals hi ha bosses d'escombraries que han de ser recollides. Aquest controvertit sistema porta per porta que fa anys que funciona en el municipi i que, sobretot a l'estiu, és una font contínua de problemes vinculats a l'incivisme, té el dies comptats. A partir del febrer el govern local de CiU i el PSC començarà a aplicar un nou model en què es prohibirà deixar la brossa al carrer i que obliga que establiments i particulars llencin les deixalles als contenidors igual com es fa a la resta de carrers de la població. És un model que també es farà extensiu a altres carrers on també deixen la bossa al carrer com són els de Matas i Rodés, Sant Josep, Sant Pere i alguns trams de Bruguera i Jovara.

El tinent d'alcalde de Territori, Jordi Sitjà (CiU), confirma que la mesura coincideix amb el desplegament del nou sistema de recollida de residus urbans que Calella va adjudicar al maig passat a la unió d'empreses Arca del Maresme i Urbaser. Tot i reconèixer la complexitat que suposa un canvi d'hàbits a la ciutadania, Sitjà recorda que fa un any ja es va eliminar el porta per porta d'un primer tram del carrer Església, entre els carrers Cervantes i Ànimes “i els resultats han acabat sent satisfactoris”. Per complementar la mesura, està previst que facin instal·lar tres grups de dos contenidors mòbils cadascun i de rebuig que s'instal·laran a les 8 del vespre i que es retiraran a la 1 de la matinada. “S'ubicaran en espais adequats per facilitar que els veïns no s'hagin de desplaçar massa”, diu i hi afegeix que amb el fet que hi hagi més contenidors a les zones habituals on hi ha els contenidors subterranis s'hi “donarà resposta suficient”.

Recollir el plàstic

D'altra banda, pel que fa a la recollida selectiva que es potencia entre els grans productors, com ara les botigues, amb els establiments es pactarà una recollida intensiva de plàstic “per evitar que aquest material ens col·lapsi els nous contenidors mòbils”. Ara per ara ja es recull el cartró que generen els comerços del carrer Església.

Jordi Sitjà destaca que l'eliminació del porta per porta respon “a la necessitat de millorar la imatge del municipi, que a l'estiu veu com en el seu nucli comercial han de conviure persones i bosses de brossa”. Paral·lelament a la desaparició del porta a porta, el nou contracte de recollida de residus incorpora un seguit de millores orientades a augmentar la neteja de carrers i places. Un dels punts principals és l'adaptació dels horaris dels empleats, perquè actuïn quan hi hagi una acumulació d'escombraries en els llocs més turístics. “Fins ara a les 7 de la tarda ja no hi havia ningú netejant i en breu s'aplicaran uns torns que permetin que hi hagi equips de neteja des de les 6 del matí a les 11 de la nit”.

Una altra acció que es durà a terme de manera immediata és la neteja de xiclets al carrer Església, “un autèntic maldecap encara sense resoldre”. També duplicaran el nombre de vehicles de neteja amb aigua a pressió de la ciutat i faran neteges periòdiques en aquells carrers on habitualment aparquen cotxes i s'acumula la brutícia. “Malgrat aquestes millores, apel·larem un cop més a la complicitat del ciutadà a l'hora de no embrutir ni malmetre un espai que és de tots.” El nou contracte de la brossa suposa una despesa de 2,4 milions anuals per Calella.

LA FRASE

No pot ser que en un espai comercial com el carrer Església convisquin persones i bosses de brossa
Jordi Sitjà (CiU)
Tinent d'alcalde de Territori de l'ajuntament de calella

LA XIFRA

2,4
milions
d'euros és el que amb el nou contracte s'invertirà anualment en recollida de residus urbans i neteja viària.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia