Infraestructures i serveis

ENERGIA

El frau elèctric detectat davalla, però volta els 36 milions de kWh

Endesa Distribució va obrir 1.749 expedients per consum fraudulent d’electricitat a les comarques gironines l’any passat, amb una estimació de 35,9 milions de kWh defraudats en conjunt. La xifra davalla respecte dels 2.169 expedients del 2022, i més de 49,2 kWh de frau estimat, però des de l’empresa l’atribueixen a la concentració d’esforços de control i inspecció en grans plantacions industrials de marihuana destapades en nombroses naus de la subregió del Vallès.

Malgrat això, gairebé dos terços del frau elèctric detectat l’any passat a la demarcació per la companyia, 145 expedients del total, es poden atribuir igualment a plantacions de marihuana en naus, xalets i habitatges, amb un consum estimat de 23,39 milions de kWh fantasma. Com a referència, si en un habitatge mitjà es consumeixen 3.500 kWh anuals, l’impacte de cada plantació fraudulenta detectada equivaldria a 80 llars. En algun cas extrem, els fraus xuclen el 80% de la demanda d’alguna zona determinada.

El total del frau elèctric a la demarcació, indiquen des de la companyia, equival al consum anual que té una població com ara Llançà. I veient que la incidència estatal de marihuana ha crescut anualment des del 2015 entre el 150 i el 315%, segons dades del Ministeri d’Interior, Endesa anuncia que incrementarà el volum anual d’inspeccions, de les 400.000 fetes l’any passat fins a 1,5 milions triennals entre aquest 2024 i el 2026. També recorden que hi ha canals per fer denúncies anònimes a través d’internet i al telèfon 800 760 220. I recorden que els consums fraudulents excessius sobrecarreguen la xarxa i poden generar des d’un simple tall de llum fins a avaries més complexes o incendis.

La demanda es refà

Pel que fa a la demanda general, a la demarcació va créixer l’any passat i va assolir el pic instantani de 954 MWh el 23 d’agost, a les 21 h, probablement, per les altes temperatures estivals. Tot i amb això, són dades inferiors al pic històric gironí del 24 de juliol del 2019, aquell cop al migdia en plena canícula i abans de la covid-19. Però de les xifres es pot desprendre que la població cada cop fa un ús més eficient de l’electricitat, en enllumenat i electrodomèstics, i hi pot pesar el recurs d’uns autoconsums que ja superen els 14.600 abonats, majoritàriament privats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Figueres s’aboca a les Fires i Festes de la Santa Creu

FIGUERES

Colau acusa el PSOE d’haver tolerat el ‘lawfare’ que ara pateix

barcelona
SOCIETAT

El barri gironí del Pont Major, un dels ‘Barris amb Futur’ de la Generalitat

girona
societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins