Societat

repressió policial l'1-O

L’arxiu comarcal del Pla de l’Estany documenta l’1-O

Està fent un recull de fotos i vídeos, especialment els generats a les xarxes socials

Demana la participació ciutadana per obtenir-ne de tota la comarca

L’Arxiu Comarcal del Pla de l’Estany ha començat a recollir fotografies i vídeos del referèndum de l’1-O perquè no es perdi tot el material documental generat, especialment a través de les xarxes socials. És una iniciativa que s’emmarca en la campanya catalana Arxivem el moment impulsada des de l’Associació d’Arxivers-Gestors de Documents de Catalunya (AAC-GD).

Recorden que tenir-les als mòbils no és cap garantia perquè es pot perdre amb el material ni tampoc les xarxes socials, ja que depenen d’empreses privades que poden esborrar els continguts quan ho creguin convenient.

De moment, aquest arxiu ha recollit una dotzena de fotografies i un total de vuit vídeos de la irrupció de la Guàrdia Civil a Esponellà però fan una crida per rebre’n més de qualsevol punt de la comarca. “Qualsevol detall d’aquests dies pot ser d’interès”, afirma la directora de l’arxiu, Núria Batllem, que recorda que no només pot servir com a prova davant una possible demanda en el cas de la violència de l’1-O sinó per a futurs estudis d’aquesta part de la història de Catalunya.

En aquest sentit, assenyala que hi ha un gran volum de material però que és necessari explicar-ho de forma exhaustiva. Segons Batllem, “la gent ho penja i ja es pensa que la imatge s’explica per si mateixa, però els arxivers el que fem és documentar-la bé perquè sigui una informació útil”.

Esponellà, ben documentat

Actualment, l’arxiu té molt ben documentada la irrupció de la Guàrdia Civil a Esponellà, l’únic municipi del Pla de l’Estany on els agents van intentar comissar urnes. “Podem documentar aquell moment, com arriben els agents i com entren a l’edifici”, explica Núria Batllem. Ja han rebut vuit vídeos i una dotzena de fotografies de ciutadans que estaven allà i fan una crida perquè els n’enviïn més de qualsevol punt de la comarca. El període que els interessa és de l’1 al 3 d’octubre però estan oberts a altres dates i en el que pugui passar en els pròxims dies i setmanes. L’arxiu participa de la campanya que s’ha engegat arreu de Catalunya i que es pot seguir a Twitter amb les etiquetes #ArxivemElMoment i #Memoria1Oct. Les persones interessades s’han de dirigir enviant un correu electrònic [email protected] on els explicaran què s’ha de fer per enviar-los el material i cedir-los els drets.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Segueixen les retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp