Societat

JOAN FARRÉS

ALCALDE D’ESPONELLÀ

“Et sents impotent, som gent pacífica”

L’Ajuntament ha presentat una denúncia en què exposa l’intent d’evitar les votacions, les destrosses causades i la negativa dels agents de la Guàrdia Civil a identificar-se

Antic militant d’Unió
Joan Farrés i Porxas, empresari jubilat de 71 anys, havia militat a UDC, però en trencar-se CiU va deixar de tenir carnet de cap partit. Des del 2011 és l’alcalde, un càrrec que ja havia ocupat en una etapa anterior, entre el 1995 i el 2003.

Esponellà (460 habitants) va ser un del llocs on la Guàrdia Civil va irrompre diumenge per evitar que se celebrés el referèndum. Una quarantena d’agents van entrar de males maneres a l’ajuntament (on hi havia el col·legi electoral) per apoderar-se de l’urna, però no ho van aconseguir perquè ja l’havien amagat. De resultes de l’acció policial, algunes persones van anar per terra. Per aquells fets, el consistori ha presentat una denúncia davant dels Mossos d’Esquadra. Dos dies després de l’assalt policial, el poble va ser l’escenari d’una multitudinària concentració de suport a la independència, que va servir també per fer costat al municipi.

Els ànims estan més calmats?
Sí, estem més tranquils. És que et sents impotent. Som gent pacífica, hi havia mainada jugant aquí al davant [la placeta de l’ajuntament] i que et surtin uns personatges així, sense identificar-se, tirant gent a terra... quedes una mica descol·locat.
Vostè els va indicar que era l’alcalde, no?
Jo era a fora. Quan alguns d’ells ja eren dins de l’ajuntament, vaig pujar les escales per mirar de calmar-los. Els vaig dir que era l’alcalde, però no em van deixar entrar. Vaig fer-me fort exigint poder parlar amb el comandament, volia saber qui manava perquè ningú s’havia identificat, però no vaig obtenir resposta. Entenc que eren guàrdies civils, però també podien ser atracadors disfressats, no? En la denúncia que hem presentat als Mossos ho indiquem, això. Per nosaltres, van ser “presumptes” guàrdies civils. També exposem que van causar una sèrie de desperfectes, per exemple, van rebentar la porta de l’ambulatori, que és aquí al costat.
Vaig quedar impressionat de la gentada que va venir dimarts a donar suport al poble.
Ho agrairem tota la vida, mai havíem vist tanta gent a Esponellà, ni per la Fira de la Carbassa. No ho oblidarem mai.
Em va cridar l’atenció que en el seu discurs va ser molt crític amb la UE.
Sempre he estat crític amb la UE perquè estan defensant unes estructures que són del segle passat. Això de l’Europa dels estats hauria de deixar pas a l’Europa dels pobles. Potser el que estem fent aquí serà el principi d’un canvi.
Gent que no està d’acord amb la independència, també li ha mostrat el seu suport?
Sí, al marge de si ets o no ets independentista, aquí tots ens estimem la nostra terra i volem que se’ns respecti.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia