Infraestructures i serveis

Declaren Radio Liberty bé cultural d’interès local

L’objectiu de la declaració és protegir l’espai i preservar les edificacions de l’antiga emissora, situada al davant de la platja de Pals

La mesura vol evitar l’enderroc de l’equipament

El Consell Comarcal del Baix Empordà ha declarat bé cultural d’interès local (BCIL) les instal·lacions de Radio Liberty, a petició de l’Ajuntament de Pals, que no pot prendre aquesta decisió perquè el municipi no tenia més de 5.000 habitants, el 28 de març passat. L’objectiu de la declaració és protegir l’espai i preservar les edificacions de l’antiga emissora, situada al davant de la platja de Pals i aixecada en el marc de la guerra freda, i que aquesta edificació no es pugui enderrocar. Fa temps que entitats ecologistes i culturals, juntament amb l’Ajuntament del municipi, lluiten per frenar l’enderroc de les edificacions que queden dempeus previst pel Ministeri de Transició Ecològica.

El Consell Comarcal de l’Alt Empordà va demanar al Departament de Cultural i a la conselleria de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya i al Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic obrir un diàleg amb l’Ajuntament de Pals en el si de la comissió tècnica de coordinació i seguiment de la gestió sostenible de les instal·lacions de l’emissora.

Amb tot plegat es vol preservar la memòria històrica i cultural de l’indret, tot elaborant un pla d’usos i gestió que determinarà el tipus de protecció.

El president del Consell Comarcal del Baix Empordà, Joan Manel Loureiro, va fer notar ahir que tots els grups polítics s’han posat d’acord de seguida i consideren que “cal fer alguna cosa per preservar un equipament que va ser tan important en un temps passat.” Així mateix, hi va afegir que, si no es protegeix, “aquest patrimoni s’anirà difuminant, i el passat és convenient que es conegui, sobretot les pròximes generacions”.

La guerra freda

El grup Socialistes i Units per Avançar va presentar el mes de juny passat a la mesa del Parlament de Catalunya una proposta de resolució en què instava a la creació d’un memorial de la guerra freda a l’antiga estació Radio Liberty, a Pals.

La moció, presentada a instàncies del grup del PSC de l’Ajuntament de Pals, a l’oposició, era a la pràctica un intent per aturar l’enderroc de les edificacions de l’antiga base, que van pactar l’Estat i la Generalitat el 2019. La proposta reclamava que es tornés a convocar la comissió bilateral per plantejar la creació d’un memorial o museu dedicat a la guerra freda.

La Comissió Europea ja va considerar “lamentable” que l’Estat fes servir fons europeus per enderrocar les instal·lacions de Radio Liberty de Pals. En una carta s’assenyalava que no té competències per aturar l’enderroc, però deixava clar que no els agrada que es tiri a terra el que queda d’aquest equipament “històric”.

LA DATA

22.03.06
Enderroc.
Les antenes de l’emissora Radio Liberty es van enderrocar en aquesta data.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES
sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona
Infraestructures i Serveis

Aposten per desdoblar una línia de mercaderies Saragossa-Tarragona amb estació a Lleida

Lleida
GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp