Infraestructures i serveis

Desencallen el projecte del centre d’interpretació de les coves de Serinyà

Se n’està redactant el pla museogràfic, que es preveu tenir enllestit a curt termini

L’alcalde lamenta que per “incompetència” fa tres anys que està tancat

Tres anys després que el tanquessin per les filtracions d’aigua de pluja que hi havia a l’edifici, l’espai museogràfic del parc de les coves prehistòriques de Serinyà es podrà obrir a curt termini, però en un format més modern. El Consell del Pla de l’Estany , responsable d’aquest equipament –un espai que, per la seva temàtica, és únic al país–, acaba d’aportar els 60.000 euros que faltaven per cobrir el pressupost total del projecte, que puja a un total de 200.000 euros.

“Del segle XXI”

De l’espai renovat en diran Arqueopark i es vertebrarà a partir de molt material gràfic i projeccions, sense gaires peces exposades i amb un llenguatge accessible per al gran públic, inclòs l’escolar i familiar, que fins al tancament era el més habitual. “El protagonisme de veritat l’han de tenir les coves –comentava ahir la consellera comarcal de Cultura, Anna Garcia–, amb un discurs adaptat al segle XXI.” La idea és reforçar el concepte de visita al complex basada –com ja es feia abans– en la combinació del pas per les sales de l’Arqueopark i la circulació a la vora de les coves, però atorgant més pes a aquesta altra part. “Per la importància que tenen les coves –hi afegeix Garcia– el nou centre d’interpretació ha d’atraure públic d’arreu, no només de les zones més pròximes.” En un comunicat, el president de l’ens comarcal, Francesc Castañer, ha qualificat la darrera aportació econòmica del Consell com “un nou impuls al parc de les coves que ha de servir per tornar al parc la notorietat divulgativa i turística que havia tingut en anys anteriors”. Abans del tancament, pel recinte hi havien passat anualment fins a 13.000 visitants.

Aquest estiu, malgrat que el projecte no estigui executat, es farà com l’anterior i el recinte s’obrirà parcialment per visitar les coves mentre els arqueòlegs hi estan treballant (una activitat que no s’ha parat, en aquests tres anys).

Desídia i incompetència

L’edifici actual es va inaugurar fa 25 anys i es va tancar el juny del 2019. “La construcció no va ser ben resolta”, es queixava ahir l’alcalde, Josep Antoni Ramon, referint-se a les filtracions d’aigua, “i la manca de manteniment suficient ha facilitat la seva degradació”. Segons el seu parer, el fet de tenir tres anys tancat un espai d’aquesta importància és fruit de la “desídia” i la “incompetència” del Consell Comarcal. “En part, és culpa de tots”, va matisar. Ramon és de l’opinió que no s’ha sabut aprofitar el potencial de les coves tant des del punt de vista divulgatiu com turístic.

El conjunt prehistòric el formen vuit coves, de les quals només unes quantes són visitables. D’aquestes coves, els arqueòlegs n’han extret materials de tota mena del paleolític, la major part dels quals es conserven al Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles. Paral·lelament, s’hi programaven tallers i altres activitats divulgatives relacionades amb la prehistòria i l’arqueologia.

LA DATA

06-2019
va ser el mes
del tancament de l’edifici del parc de les coves, a causa de la seva degradació

LA XIFRA

200.000
euros
és el cost que es preveu que tindrà el nou Arqueopark que estan projectant


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

VILABLAREIX

La tradició americana dels ous de Pasqua, segons Jordi Roca

VILABLAREIX
successos

La policia busca un home que exhibia una pistola pel carrer

L’Hospitalet de Llobregat
enogastronomia

Clou el cicle ‘d’vines 2024’ per promocionar la dona al sector vitivinícola

Lleida
societat

Trànsit dona per tancada l’operació sortida de Setmana Santa

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat