Infraestructures i serveis

Onze idees per a futurs usos de la plaça de braus d’Olot

Estudiants del darrer curs d’arquitectura elaboren propostes per a l’antic cos taurí

Els plànols i maquetes s’exposen a l’Arxiu Comarcal

Hi preveuen també remodelacions de l’espai exterior

Quan a Olot es parla de futurs equipaments, sovint apareix la qüestió de la remodelació de la plaça de braus perquè se li puguin donar en bones condicions altres usos que no siguin els taurins, que hi estan prohibits. Onze estudiants del darrer curs de l’ Escola Tècnica Superior d’Arquitectura del Vallès –alumnes de l’arquitecte garrotxí Joan Curós– han elaborat onze propostes, que es poden veure fins al 31 de maig a la sala d’exposicions de l’Arxiu Comarcal (veí de la plaça) en format de plànols i maquetes.

Cobertes

Tots assenyalen la necessitat de cobrir-la, però en algun cas només parcialment. També coincideixen en la necessitat de fer una remodelació urbanística de l’entorn per tal que l’edifici quedi integrat en un conjunt compartit amb l’arxiu i el flamant Espai Cràter . La plaça, construïda a mitjans del segle XIX (és la més antiga conservada a Catalunya i s’aprofita com a escenari per a alguns espectacles), està declarada bé cultural d’interès nacional (BCIN) i té protegits el volum i les façanes. “Els alumnes tenien llibertat total, tot i que s’ha procurat mantenir la part de la façana que dona al sud”, indica Curós. A banda d’aquesta limitació, l’exposició plasma, d’una banda, les múltiples possibilitats que ofereix l’espai i, de l’altra, una gran creativitat, beneficiada sens dubte pel fet que els autors no estaven cenyits a pressupostos. La majoria de les cobertes proposades (opaques, transparents o translúcides, comprenen tota l’àrea circular (de prop de 50 metres de diàmetre), però també n’hi ha de parcials. Per a les grades, n’hi ha que mantenen la disposició en cercle o que les dibuixen en un lateral, recordant l’aspecte d’un amfiteatre, donant al recinte una forma ovalada.

Un carrer per sota

Entre altres suggeriments, hi ha la reserva d’un espai per ser bar restaurant o una sala polivalent que substituiria la sala El Torín, situada als baixos de l’arxiu. Això últim –proposa l’autor– permetria l’ampliació de l’Arxiu Comarcal. En una altra maqueta, en canvi, l’arxiu queda escapçat. Quant a la remodelació dels exteriors, una de les idees més agosarades és l’obertura d’un carrer per sota la plaça.

Procés

L’exposició és el resultat final d’un procés de quatre mesos que ha inclòs una reflexió sobre la plaça actual, les necessitats de la ciutat i l’entorn en què es troba. En aquest sentit, els alumnes van poder parlar amb els arquitectes autors del projecte dels edificis veïns de l’arxiu i de l’Espai Cràter, per tal de tenir-los en compte. El treball sobre la plaça no és excepcional, ja que és habitual encarregar casos reals als alumnes de darrer curs, explica Curós. Per a Olot, ja havien fet propostes sobre l’escola d’art que s’havia previst fer a Can Sacrest, per al centre cultural que es vol aixecar en aquest darrer espai, per a la piscina municipal i fins i tot per a l’Espai Cràter. El 13 de maig, els estudiants aniran a Olot a explicar les seves propostes per a la plaça.

LA DATA

31-05-22
és el dia
fins al qual l’exposició es podrà veure a la sala d’actes de l’Arxiu Comarcal.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El web de l’Àrea privada ciutadana de la Generalitat, ara més senzilla i amb més serveis per a les persones

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona