Infraestructures i serveis

L’Estat repararà les esquerdes en cases per les obres del túnel de Lilla

Veïns i ministeri ja han signat l’acord per tal que el Col·legi d’Arquitectes de Tarragona faci el peritatge dels danys

Hi ha un 80% dels immobles del poble afectats

El ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (Mitma) pagarà les reparacions de les esquerdes de les cases de Lilla (Conca de Barberà) causades per les obres de l’autovia A-27. Tal com ha avançat TAC12 i ha pogut confirmar l’ACN, els veïns de la pedania de Montblanc i el govern espanyol han signat un acord pel qual l’administració es compromet a assumir el cost de les obres dels immobles afectats. L’import de cada cas el determinarà un pèrit independent del Col·legi d’Arquitectes de Tarragona, que anirà casa per casa per quantificar els danys causats per les voladures durant la construcció de l’autovia, tal com va anunciar la ministra Raquel Sánchez al Senat el 23 de març passat. Els problemes van començar el 2019 i hi ha 82 habitatges afectats del centenar que hi ha al poble.

L’alcaldessa pedània de Lilla, Glòria Rovira, ha expressat la seva satisfacció per haver aconseguit arribar a un acord que han batallat durant anys. “Estem contents perquè és un compromís formal i el document que s’ha signat està molt elaborat”, ha indicat. L’acord es va rubricar a final de la setmana passada després de les negociacions entre l’advocat dels afectats, l’Ajuntament de Montblanc, l’empresa constructora (Acciona) i el Mitma.

Rovira ha apuntat que el peritatge començarà aviat, ja que al Col·legi ja tenen les dades i els contactes dels veïns afectats. “El que diguin serà el que es pagarà. Serà un peritatge neutral”, ha destacat. El que encara no saben és quant tardarà el ministeri a fer efectiu el pagament. De tota manera, Rovira ha afirmat que no creu que s’allargui gaire. A banda, si hi ha algun propietari que no està d’acord amb la quantitat fixada pel pèrit, podrà recórrer a títol personal a la via judicial per cercar un millor acord.

Una llarga problemàtica

Les esquerdes a les cases de Lilla van començar amb les primeres voladures que es van fer l’any 2019 a prop del poble per la construcció de l’autovia A-27. Les detonacions es van allargar fins al setembre de l’any passat i durant tot aquest temps l’estat dels immobles ha anat empitjorant. Rovira ha recordat que fins i tot hi ha una casa apuntalada i que en alguns casos els desperfectes han provocat despreniments de parts dels habitatges, fet que ha posat en perill la seguretat dels veïns.

“Sempre ens han dit que ho arreglarien, però vam fer un peritatge i Acciona ens va dir que només ens pagarien un 10%, i no hi estàvem d’acord. Aquí va començar la guerra”, ha recordat. Aquesta disputa no s’ha acabat fins l’acord assolit els darrers dies i durant aquest temps la situació ha generat molta angoixa als afectats, que fins i tot van muntar una manifestació fa unes setmanes per reclamar solucions. Amb tot, Rovira ha lamentat que les obres “estan sent molt llargues i pesades” i “han destrossat tot el terme de Lilla”.

Els treballs es preveu que s’acabin l’any vinent, quan ha d’entrar en funcionament el tram de l’A-27 entre Valls i la connexió amb l’N-240 a Montblanc. Per completar l’obra, després encara faltarà construir el tram de connexió fins a l’autopista AP-2, d’uns 5,5 quilòmetres, a l’alçada de l’actual enllaç. El Mitma va treure a licitació la redacció d’aquest projecte tot just el 31 de març passat, per un import de 743.562 euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA