Societat

Desenes de morts en un altre naufragi davant de les costes de Líbia

Patrulles italianes i una ONG rescaten l’embarcació, amb 500 immigrants a bord

Critiquen la participació d’equips libis en operacions de salvament

Almenys 34 immigrants, la majoria nadons, van morir ahir al Mediterrani quan va naufragar l’embarcació amb què es dirigien cap a la costa italiana, segons va informar la guàrdia costera italiana, que, en un primer moment, havia anunciat la troballa de vint cossos. La nau duia unes 500 persones a bord i havia salpat dimarts a la nit de Zuara, al nord de Líbia.

L’accident va tenir lloc a uns 50 kilòmetres de les costes d’aquest país nord-africà. El bot es va escorar com a conseqüència de l’envestida d’una onada que el va fer trontollar, i unes 200 persones van caure a l’aigua.

La guàrdia costera italiana, juntament amb un remolcador i un vaixell de l’ONG maltesa MOAS, van poder rescatar alguns nàufrags i van recollir també els immigrants que van aconseguir romandre a l’embarcació. També van trobar 34 cadàvers flotant a l’aigua. MOAS va penjar una foto a Twitter en què es veu un grup nombrós de gent a l’aigua durant l’operació de rescat amb el següent comentari: “No és una escena d’una pel·lícula de terror... Tragèdia real que té lloc avui a les portes d’Europa.” Els supervivents del naufragi havien d’arribar durant la jornada d’ahir a un port italià.

Violència i assassinats

La guàrdia costera italiana va informar que, només ahir, estava coordinant una quinzena d’operacions de rescat d’altres embarcacions en ruta cap a Europa des de la costa líbia. Dimarts, van coordinar el salvament d’uns 1.500 immigrants que es dirigien a Europa, mentre que els seus homòlegs libis en van interceptar més de 350, incloent-hi una desena de libis, que van ser tornats al seu país.

Sense comptar les missions d’ahir, aquest 2017 ja han desembarcat a Itàlia més de 50.000 immigrants, un 46% més que fa un any, segons dades del Ministeri de l’Interior. Quant a les víctimes, almenys 1.254 immigrants han mort o han desaparegut al Mediterrani central aquest any, segons un balanç de l’Organització Internacional per a les Migracions. D’altra banda, l’ONG alemanya Jugend Rettet ha denunciat la intervenció en els rescats de guardacostes libis, que la UE està formant i equipant per mirar d’aturar el flux d’entrades.

Segons Jugend Rettet, una llanxa motora i diversos bots libis van obligar dues embarcacions a girar cua –disparant trets a l’aire i, fins i tot, apuntant amb armes els immigrants– mentre un equip de l’ONG els estaven socorrent en aigües internacionals. Pels defensors dels drets humans, l’Alt Comissionat de l’ONU pels Refugiats i el govern alemany, els immigrants no han de ser tornats a Líbia, on són víctimes d’abusos, violència i assassinats.

LES XIFRES

34
persones,
la majoria nadons, van morir en el naufragi que va tenir lloc ahir davant la costa líbia.
1.254
immigrants
han mort o desaparegut aquest any en aigües del Mediterrani central.
50.000
immigrants,
un 46% més que fa un any, han desembarcat a Itàlia aquest 2017, segons el Ministeri de l’Interior.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia